HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Elke zanger kent en herkent het probleem bij zichzelf of bij anderen: stijf als een hark op het podium staan, je map zo veel mogelijk voor je gezicht om er heel even bovenuit te kijken, ervoor te zorgen dat de dirigent het idee krijgt dat je niet helemaal voor jezelf staat te zingen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
 
   

Stijf als een Hark

 
   
  Om in deze positie de zaken des levens zoals liefde, verlies en dood met het publiek te delen lijkt een kansloze zaak. Daarbij overdrijf ik wat, maar kijk maar om je heen of naar je zelf (op de video) het gebeurt vaker dan je denkt. Wij (Nederlanders) hebben natuurlijk vanaf onze geboorte meegekregen dat 'als je maar gewoon doet, je al gek genoeg doet’. Maar dit is helaas niet genoeg om het publiek te beroeren en de compositie eer mee te doen. Wat te doen? Je kunt jezelf niet in een keer van een hark naar een zanger met een rijke en diepe emotie omtoveren. In het grijze gebied is nog veel te halen zonder jezelf geweld aan te doen.
 
   


Eigen grenzen
Het is te alle tijde onverstandig je eigen grenzen over te gaan want die zijn er niet voor niets. Maar binnen de grenzen is er nog veel te behalen. Om te beginnen is het van essentieel belang je teksten te kennen. Daarmee bedoel ik dat je de teksten 'eigen' maakt door ze los van het blad te kunnen zingen. Dit betekent voor alle duidelijkheid niet uit het hoofd leren. Ook helpt het om de teksten apart uit te schrijven zodat je ze los van de noten in een ander verband ziet. Speel met de klemtoon van de woorden. Maak het ene woord belangrijker dan het andere en wissel dit af. Zo maak je jezelf bewust dat een andere intonatie ook een andere emotie kan zijn. Als dat lukt kun je het zelfs op het niveau van de medeklinkers effect verkrijgen, kijk maar hoever je kan gaan. Het effect is veel groter dan je in eerste instantie zou denken. Luister een aantal malen naar een opname zonder mee te zingen en probeer voor jezelf de emotie te benoemen. Je kunt dan denken aan termen als vrolijk, triest, beschouwend, angstig of berustend. Dit alleen om je een idee te geven.

Emoties
Het is goed om je te realiseren dat dit niet enkel jouw emoties zijn maar ook die van de uitvoerende en de componist waarin je deelt. Dit gegeven maakt muziek maken én luisteren nu juist zo interessant. Wellicht ten overvloede maar het publiek zit niet te wachten op een zanger die zwaar geëmotioneerd en geroerd zijn eigen ellende laat zien. Ze willen een onderdeel zijn van de muziek en van hoe jij deze beleeft en interpreteert. En zoals je weet; zingen doe je met je lijf en alle vooruitgang is geleidelijk dus ook dit deel. Maar het kan jou en het publiek veel meer bieden. Veel succes!!

© R.Hoving


 
 
 
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de informatiepagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 


 

 

VoicEmail

 
     
  Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de mailnieuwsbrief voor Zingend Nederland.  
 


 
 
   
     
     
 
  
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE