HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

ZING-AKTUEEL: VERS VAN DE PERS!

 
Zing.nl verzorgt voor u het laatste wereldnieuws  in samenwerking met diverse nieuwsdiensten. Maak uw eigen keuze uit de nieuwsbronnen. U kunt op de koppen klikken om meer te lezen over de nieuwsitems. Ook geven wij u hier de actuele weersverwachting en verkeersinformatie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Kies uw Nieuwsbron
Weer- en Verkeersinformatie
Leestafel
VoIcEmail
Repertoire
   

Het Laatste Nieuws ...

 
 
    Japanse postbode neemt duizenden brieven mee naar huis
Een Japanse postbode heeft jarenlang brieven mee naar huis genomen, in plaats van ze te bezorgen. In zijn huis heeft de politie nu zo'n 24.000 poststukken gevonden. "Het kostte me te veel moeite om ze rond te brengen", zei de 61-jarige man tegen de agenten. De man uit de regio Kanagawa, niet ver van Tokio, werkte al jaren bij de Japan Post. In 2003 nam hij voor het eerst brieven mee naar huis. Lange tijd bleef dat onopgemerkt. Pas in november liep de postbode tegen de lamp toen zijn werkgever een intern onderzoek deed. Daarna schakelde de Japan Post de politie in. Het Japanse postbedrijf biedt zijn excuses aan aan geadresseerden en probeert de brieven zo snel mogelijk alsnog te bezorgen.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 12:40)

'Tattookiller' knipt enkelband door en vlucht
Een van de zogeheten 'tattookillers' is op de vlucht geslagen. Verdachte Cor P. heeft dinsdagavond zijn enkelband doorgeknipt en is sindsdien spoorloos. Vanochtend had hij in Rotterdam in de rechtszaal moeten verschijnen, waar de zaak tegen de 'tattookillers' wordt behandeld. Tegen de vier verdachten is eerder levenslang geŽist. Het Openbaar Ministerie denkt dat de 36-jarige Cor P. vreesde voor een veroordeling en mogelijk naar het buitenland is gevlucht.

Chinese symbolen

De 'tattookillers' danken hun naam aan de grote Chinese symbolen die op hun rug staan getatoeŽerd. De vier mannen worden verdacht van de moord op Onno Kuut uit Enschede. Kuut werd in maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Alles wijst op een afrekening in het criminele circuit. Kuut had dezelfde tatoeages en werd zelf in verband gebracht met een dubbele moord. Een vonnis in de zaak tegen de vier verdachten werd in mei uitgesteld, omdat er nog getuigen gehoord moesten worden. Dat is inmiddels gebeurd, Het OM blijft bij de eis van levenslang, terwijl de advocaten van de verdachten volharden in vrijspraak. In afwachting van het vonnis was Cor P. op vrije voeten en droeg hij een enkelband. Ook twee andere verdachten in de zaak waren voorlopig vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wil nu dat zij opnieuw worden vastgezet, om te voorkomen dat ook zij vluchten.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 12:38)

Ook miljoenenstad Huanggang legt ov plat om virus
Na de Chinese stad Wuhan, neemt ook de oostelijke voorstad Huanggang maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. In de stad is het bus- en treinvervoer tot het eind van de dag stilgelegd. Ook vraagt het lokale bestuur mensen om de stad niet te verlaten, tenzij dat noodzakelijk is. Huanggang volgt daarmee de lijn van de stad Wuhan, waar het virus is uitgebroken. Daar is ook het vliegverkeer stilgelegd. Volgens de Chinese autoriteiten is het nieuwe virus bij 571 mensen vastgesteld en zijn er naar schatting zo'n 4000 mee besmet. Zeventien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting, allen in en rond Wuhan.

Bioscopen dicht

In Huanggang, enkele tientallen kilometers van Wuhan, wonen ruim zeven miljoen mensen. De autoriteiten hebben ook verordonneerd dat bioscopen en internetcafťs hun deuren moeten dichthouden. Omdat virussen moeilijk binnen landgrenzen zijn te houden, worden op verschillende luchthavens de reizigersstromen in de gaten gehouden. Zo heeft Dubai besloten om alle passagiers uit China te screenen op een verhoogde lichaamstemperatuur. Ook kregen passagiers van de laatste vluchten uit Wuhan naar Sidney en Rome bij aankomst een medische inspectie.

Schiphol

Vooralsnog neemt Schiphol geen extra maatregelen. Er gaan geen directe vluchten van Wuhan naar Amsterdam en het RIVM zegt tegen het persbureau ANP dat het opnemen van de temperatuur van mensen op de luchthaven onwenselijk is, omdat er veel mensen met een griepvirus rondlopen, dat ongeveer dezelfde symptomen heeft als het nieuwe virus. Wel kijkt het RIVM uit naar het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het virus. Die beslist later vandaag of de noodtoestand moet worden uitgeroepen. Dat gebeurde eerder vanwege de uitbraken van de Mexicaanse griep (2009), ebola in Westelijke Afrika (2014), polio (2014), het zikavirus (2016) en de ebola-uitbraak in Congo (2019).
(Donderdag 23 Januari 2020 - 12:34)

Myanmar moet per direct maatregelen nemen om Rohingya te beschermen
Myanmar moet per direct maatregelen nemen om de islamitische Rohingya-minderheid in het land te beschermen. Dat oordeelt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ). De zeventien rechters waren unaniem in hun oordeel. De zaak was aangespannen door Gambia dat daarmee een betere behandeling van de Rohingya wilde afdwingen. Volgens de ICJ-rechters lopen Rohingya in Myanmar een "aanzienlijk risico" het slachtoffer te worden van genocide. Het land moet er daarom alles aan doen om moorden op Rohingya te voorkomen en binnen vier maanden bij het ICJ verslag uitbrengen over de genomen maatregelen. Of Myanmar dat gaat doen, is de vraag. Het vonnis van het hof is juridisch bindend, maar het ICJ heeft geen middelen om landen te straffen die zich niet aan uitspraken houden.

Beschuldiging van genocide

Eind vorig jaar spande Gambia de rechtszaak tegen Myanmar aan bij het Internationaal Gerechtshof, het hoogste VN-hof om conflicten tussen landen op te lossen. Dat deed het Afrikaanse land namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, waarin 57 overwegend islamitische landen zitten. Gambia beschuldigt Myanmar ervan genocide gepleegd te hebben op de Rohingya. In augustus 2017 kwam het leger van Myanmar in in de staat Rakhine tegen de minderheid in actie. Volgens de regering was de operatie gericht tegen militante leden van de minderheid, maar de moslims zelf spreken van een etnische zuivering in het overwegend boeddhistische land. Bijna een miljoen Rohingya vluchtten naar Bangladesh. In de zaak voor het Internationaal Gerechtshof baseerde Gambia zich op het VN-genocideverdrag uit 1948, bedoeld om genocide te voorkomen en te bestraffen. Zowel Gambia als Myanmar heeft die verklaring ondertekend. Het verdrag beschrijft genocide als een zaak van internationale betrokkenheid, die moet worden berecht door een internationaal hof. Onder meer Nederland steunt Gambia in de zaak.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi kwam vorige maand als leider van de burgerregering van Myanmar zelf naar Den Haag om haar land te verdedigen. Ze ontkende dat haar land genocide heeft gepleegd. In een betoog van ongeveer 30 minuten noemde ze de genocide-aanklacht "misleidend". Wel zei ze niet uit te kunnen sluiten dat het leger oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Deze mogelijke misdaden worden binnen Myanmar onderzocht en verantwoordelijken worden gestraft, zei ze. Vandaag herhaalde ze dat in een opiniestuk in de krant Financial Times. Suu Kyi was vandaag niet aanwezig bij de uitspraak in het Vredespaleis. Suu Kyi stelde voor de rechter dat het leger mogelijk moeite heeft gehad om onderscheid te maken tussen burgers en Arakan-strijders. Ze noemde een militaire actie waarbij vanuit een helikopter op burgers is geschoten: De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991 kwam de afgelopen jaren onder vuur te liggen, omdat ze als politiek leider te weinig zou hebben gedaan tegen de gewelddadigheden van het Myanmarese leger. De ICJ-uitspraak van vandaag ging alleen over noodmaatregelen die Mayanmar zou moeten nemen. Een oordeel over mogelijke genocide tegen Rohingya kan nog jaren op zich laten wachten. In de zaak-Srebrenica van BosniŽ-Herzegovina tegen ServiŽ en Montenegro duurde het 14 jaar voordat de rechters oordeelden dat er sprake was van genocide. Inmiddels loopt er ook een zaak tegen Myanmar bij het Internationaal Strafhof. De rechter gaf eind vorig jaar toestemming aan het Strafhof voor een onderzoek. Myanmar keurde dat onderzoek af, omdat het naar eigen zeggen zelf "misdaden" onderzoekt.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 12:25)

Misbruikrapport Jehova's mogelijk openbaar, 'verandering is echt nodig'
De leiding van de Jehovah's Getuigen ziet seksueel misbruik in eigen kring als een beperkt aantal incidenten, op de vingers van een hand te tellen. De organisatie eist dat een "onjuist en onrechtmatig" onderzoeksrapport over kindermisbruik, dat de Universiteit Utrecht opstelde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, niet openbaar wordt gemaakt. Straks om 16.00 uur oordeelt de rechter over dat verzoek. Als publicatie wordt toegestaan, is het rapport waarschijnlijk kort daarna openbaar. Meldingen van misbruik bij Jehova's Getuigen worden tot op heden bij voorkeur binnenskamers afgedaan, waarbij ouderlingen - een soort kerkelijk opzichters - optreden als rechercheur en rechter in ťťn. Slachtoffer en voormalig Jehovah's Getuige Frank Huiting hoopt dat het rapport leidt tot een nieuw beleid. "Een beleid waarin eindelijk het slachtoffer centraal komt te staan. Maar helaas: de voortekenen wijzen daar niet op." Frank Huiting vertelt over misbruik binnen de Jehova's Getuigen-gemeenschap. Het begon toen hij acht jaar was, zegt hij: Groninger Huiting was 15 toen hij zijn moeder duidelijk maakte wat er tussen zijn zesde en twaalfde levensjaar met hem was gebeurd. Hij sliep slecht, zijn cijfers op school werden steeds beroerder, hij kon niet anders meer. Nu wilde hij eindelijk vertellen over die veel oudere jongen, zoon van een ouderling, die hem na bijbelstudie telkens meenam naar een afgesloten kamer om 'schooltje te spelen'. Aangifte doen was geen optie volgens de ouderlingen in zijn gemeente. "De gevolgen daarvan zouden groot zijn, kreeg ik te horen. Er zouden in de media allemaal berichten verschijnen over seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen." In plaats daarvan kwamen er vanuit het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen adviezen die hij achteraf "heel schadelijk" noemt. "Er was heel veel focus op de pleger van het misbruik. En niet op mij als slachtoffer. Een heel nare tijd." Zo moest Frank in gesprek met de man die hem zoveel schade had berokkend. Die dialoog leverde vooral machteloosheid op; de pleger deed de kwestie af als relatief onschuldige experimenteerdrift van twee kanten. En voor de ouderlingen was er naar eigen zeggen niets te 'bewijzen', zolang er geen bekentenis was en geen tweede getuige. Frank werd gevraagd te vergeven en vergeten. Dat lukte niet. Het misbruik bleef hem in de jaren daarna achtervolgen. Hij ontmoette zijn vrouw, vertrok met haar naar Delfzijl voor een nieuwe start, maar raakte daar depressief en in de ziektewet. "Ik was zo geraakt in mijn rechtvaardigheidsgevoel. Ik kon er simpelweg niet mee leven. Ik besefte: de heling die zo nodig heb, die gaat niet op deze manier."

'Dat is toch niet te bevatten?'

Dus besloot hij de strijd toch aan te gaan binnen zijn gemeenschap. Toen dat uiteindelijk niets bleek op te leveren, kon hij voor zijn gevoel niets anders doen dan naar buiten treden. "Vooral omdat ik merkte dat Jehovah's Getuigen echt geen idee hadden hoe met seksueel misbruik om te gaan. De pleger vervulde nota bene functies waarin hij alleen was met kleine kinderen. Dat is toch niet te bevatten? Allerlei mensen waren op de hoogte en toch konden dit soort dingen blijven gebeuren." Hij deelde zijn ervaringen, anoniem in eerste instantie, met Trouw. Toen die krant zijn eerste verhalen publiceerde, kwam er een stroom reacties van anderen die soortgelijke ervaringen bleken te hebben. Frank Huiting, die inmiddels met de gemeenschap had gebroken, begon met andere ex-Jehovah's Getuigen de Stichting Reclaimed Voices. Die zet zich in voor "het recht van ieder kind om veilig op te groeien". Inmiddels zijn er zo'n 300 gevallen van seksueel misbruik bekend bij Reclaimed Voices.

'Uiterst kritisch rapport'

De Tweede Kamer drong aan op een uitgebreid onderzoek naar het bredere probleem van misbruik binnen de gemeenschap, dat nu mogelijk dus anderhalf jaar later wordt gepubliceerd. Het is een uiterst kritisch rapport, blijkt wel uit de hevige reactie van de Jehovah's Getuigen, die het stuk eerder onder ogen kregen. Die reactie belooft volgens Huiting weinig goeds voor de kans dat de Getuigen hun beleid gaan aanpassen. Weliswaar er het volgens een nieuwe richtlijn inmiddels wel ruimte om aangifte te doen, maar in de praktijk voelen leden van de gemeenschap zich daar niet veilig genoeg voor. "Er wordt gezegd: 'Als je naar de politie gaat, zijn de gevolgen voor jezelf." "Zou jij je dan nog veilig voelen om je verhaal te vertellen aan de buitenwereld? Bedenk: die buitenwereld is sowieso per definitie een gevaar, die is van de duivel. Er wordt je ingeprent dat je God moet gehoorzamen boven de mensen. En 'de mensen', dat is ook de overheid." Toch blijft Huiting hopen op verandering. Dat er professionele hulp wordt ingeroepen bij een melding. Dat er aan preventie wordt gedaan. Dat je openheid kunt betrachten zonder te worden uitgesloten van je complete sociale netwerk. "Ik persoonlijk vier de dag dat ik mijn verhaal openbaar maakte als mijn persoonlijke bevrijdingsdag. Omdat ik niet meer meedoe aan die geslotenheid, aan het taboe. Vrijheid is de belangrijkste waarde in mijn leven geworden."
(Donderdag 23 Januari 2020 - 11:35)

Laatste twee vermisten vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland doodverklaard
De twee mensen die nog werden vermist na de vulkaanuitbarsting op White Island bij Nieuw-Zeeland zijn officieel doodverklaard. De politie was al gestopt met zoeken naar het 17-jarige meisje uit AustraliŽ en de 40-jarige gids uit Nieuw-Zeeland. De vulkaan van White Island is een toeristische attractie. Op het moment van uitbarsten, op 9 december, waren 47 bezoekers op het eiland. Twintig van hen zijn omgekomen. Vrijwel alle overlevenden liggen nog in het ziekenhuis, vaak met ernstige brandwonden. Van de laatste twee vermisten wordt vermoed dat ze in zee terecht zijn gekomen.

Broer in het ziekenhuis

Zeventien mensen die de dood vonden, kwamen uit AustraliŽ. Ook de ouders van de Australische tiener zijn omgekomen. Haar broer ligt in het ziekenhuis. Het onderzoek naar de ramp duurt waarschijnlijk een jaar. Vlak na de uitbarsting stelden critici dat de autoriteiten toeristen nooit hadden mogen toelaten op het eiland, omdat de vulkaan in de dagen voor de uitbarsting al rommelde.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 10:56)

Astronauten bakken eerste ruimtekoekjes: 'Ik weet niet of ze al gaar zijn'
Bij voedsel in de ruimte, denk je al gauw aan vacuŁmverpakte kant-en-klaarmaaltijden. Maar nu er ook plannen zijn om naar Mars te reizen, zouden ruimtereizen wel eens veel langer kunnen gaan duren. Dat vraagt om meer comfort ťn om lekker eten, vinden ze bij het ruimtestation ISS. Bijvoorbeeld in de vorm van zelfgebakken chocolate chip cookies. Maar hoe bak je koekjes in de ruimte? Afgelopen maand waagden astronauten een eerste poging. De benodigdheden: een speciale elektrische oven, bevroren deeg en heel wat doorzettingsvermogen. In de VS verklapten onderzoekers de eerste resultaten.

Maximale graden Celsius

De Italiaanse astronaut Luca Parmitano had de eer om als eerste ruimtebakker aan de slag te gaan. Het eerste koekje ging 25 minuten de oven in, maar kwam er alles behalve gaar uit. Bij een tweede en derde poging werden baktijd en hitte opgeschroefd, en met resultaat. Na twee uur garen op de maximale warmtestand van 163 graden Celsius rapporteerde Parmitano dat hij toch echt wat "bruine verkleuring" zag. "Ik weet niet of het al helemaal gaar is, maar het ziet er zeker niet meer uit als deeg", voegde hij daaraan toe. Een vierde en laatste proef, met een duur van meer dan 120 minuten, gaf een nog beter resultaat. Ook konden de astronauten in het ISS de geur van vers gebakken koekjes ruiken. Astronauten Luca Parmitano en Christina Koch zijn blij met het resultaat. "Ruimtekoekjes en melk voor de Kerstman", schreven zij op 26 december: Onder normale omstandigheden - op aarde - duurt het zo'n 20 minuten om chocoladekoekjes goudbruin en krokant te krijgen. De makers van de oven hadden al verwacht dat het in de ruimte langer zou duren, maar dat er uiteindelijk meer dan twee uur voor nodig was, hadden zij ook niet gedacht. "We weten nog niet precies wat dat verschil veroorzaakt", zei een manager van het bedrijf dat de oven had ontworpen. "Maar het is sowieso een cool resultaat." Mogelijk duurt het bakken zo veel langer door het gebrek aan zwaartekracht. Daardoor beweegt de warme lucht zich minder door de oven, zegt ťťn van de uitvinders van de oven. Volgens oud-astronaut Mike Massimino is het belangrijk om de mogelijkheden te onderzoeken. "Het is meer dan alleen eten, het houdt de moraal hoog." Volgens hem kunnen de geur en smaak een astronaut doen denken aan thuis. "Zoiets moet je niet onderschatten."

En of ze lekker zijn?

Of de chocoladekoekjes ook goed smaken, is nog even afwachten. Omdat het onzeker was of de astronauten ze konden eten zonder ziek te worden, zitten ze nog steeds in de verpakking. Inmiddels zijn de koekjes al twee weken op aarde en worden ze uitgebreid onderzocht. Eťn van de koekjes zal overigens binnenkort ook te bezichtigen zijn. Dat wordt namelijk aangeboden aan het Nationale Lucht- en Ruimtevaartmuseum in Washington D.C.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 10:54)

Duitsland verbiedt neonazi-organisatie Combat 18
Duitsland heeft de neonazi-organisatie Combat 18 verboden. "Rechts-extremisme en antisemitisme horen niet thuis in onze samenleving", schrijft minister Seehofer van Binnenlandse Zaken in een verklaring. Het verbod komt niet als een verrassing. Al sinds de moord op politicus Walter LŁbcke in juni vorig jaar wordt erover gesproken. De verdachte van die moord zou destijds in contact hebben gestaan met Combat 18.

Huiszoekingen

De politie heeft vanochtend invallen gedaan in zes deelstaten. Daarbij zouden onder meer mobiele telefoons, laptops, kleding en propagandamateriaal in beslag zijn genomen. Het is volgens correspondent Judith van de Hulsbeek maar de vraag hoeveel nuttigs de politie heeft gevonden. Aangezien het verbod er al een tijd aan zat te komen, hadden de Combat 18-leden veel tijd om verboden zaken weg te werken.

Adolf Hitler

Combat 18 is een van oorsprong Britse organisatie, die is opgericht in 1992. In de loop der jaren zijn ook in andere landen afdelingen opgericht. Het getal 18 staat voor de letters A en H in het alfabet, verwijzend naar Adolf Hitler. De Duitse autoriteiten bestempelen Combat 18 als racistisch en antisemitisch. Ze verwijten de leden onder meer dat zij liedjes met extreemrechtse teksten maken en die vervolgens verspreiden.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 10:32)

Langer toegang tot oude e-mailadres na opzeggen provider
Mensen die overstappen van internetprovider kunnen vanaf deze zomer nog een half jaar lang hun oude e-mailadres gebruiken. Dat hebben de internetproviders afgesproken op verzoek van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Volgens het kabinet is het voor veel mensen een drempel om van internetaanbieder te wisselen, omdat ze bang zijn de toegang tot hun e-mailadres van de provider te verliezen. Nu kunnen mensen nog een maand inloggen op hun oude mail. Naast de afspraken binnen de sector zelf, stuurt staatssecretaris Keijzer ook nog een aantal wijzigingen voor de Telecommunicatiewet aan de Tweede Kamer om overstappen van provider gemakkelijker te maken. Zo wil zij regelen dat bij een overstap internet, televisie of bellen niet langer dan een werkdag wordt onderbroken. Ook wil ze dat meer aanbieders de kans krijgen op de telecommarkt en consumenten bewuster een keuze kunnen maken.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 10:17)

Politiek achter analyse arbeidsmarkt, maar er klinkt ook kritiek
Waardering voor de analyse en vraagtekens bij concrete voorstellen. Dat is de rode draad in de eerste reacties uit de Tweede Kamer op het advies van de commissie-Borstlap over de arbeidsmarkt. Borstlap adviseert het kabinet drastisch in te grijpen. Volgens Borstlap moeten werkgevers vaker vaste contracten aanbieden, moet het aantal flexwerkers en zzp'ers omlaag en moet er meer worden geÔnvesteerd in kennis en innovatie. Regeringspartij VVD deelt in grote lijnen de analyse van Borstlap. "De arbeidsmarkt moet voor iedereen werken en daar moeten echt nog dingen aan worden verbeterd", zei Kamerlid Tielen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is belangrijk dat de economie groeit en daar hoort een wendbare arbeidsmarkt bij", zei ze ook. Ze ziet ook wel wat in het idee van de commissie om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeelsleden voor een deel te ontslaan, als er minder werk is: "We hebben het voor werkgevers wel heel ingewikkeld gemaakt om werkgever te zijn."

Kloven verkleinen

Ook coalitiepartner ChristenUnie is vooral positief over het werk van de commissie. "Het is goed als we de kloven tussen zzp'er en werknemer en tussen vast en flex-contract kunnen verkleinen, om te voorkomen dat werkenden tegen elkaar worden uitgespeeld op loon en op zekerheid", reageerde Kamerlid Bruins. Volgens hem zijn de afgelopen decennia de verschillen tussen werkenden te groot geworden. Hij wil dat het kabinet nu concrete stappen zet om "meer balans, zekerheid en rust te creŽren op de oververhitte arbeidsmarkt".

Rapport kan keerpunt zijn

Volgens oppositiepartij SP kan het rapport van Borstlap een keerpunt zijn. "De tijd dat zoveel mogelijk flexwerk de oplossing voor alles was, is wel een beetje voorbij", zegt partijleider Marijnissen. Ze is het ermee eens dat de groeiende ongelijkheid op de arbeidsmarkt niet alleen onrechtvaardig is voor mensen, maar ook slecht voor de economie. Volgens haar is de algemene richting van het rapport dat de vaste baan weer de norm moet worden. De SP onderschrijft dat, maar Marijnissen ziet niets in het plan van de commissie om het makkelijker te maken voor werkgevers om personeel, om bedrijfseconomische redenen, tijdelijk minder te laten werken en minder te betalen.

Krankzinnig idee

Ook oppositiepartij PvdA is het eens met Borstlap dat er meer zekerheid nodig is voor mensen die werken. Maar net als de SP is PvdA-leider Asscher zeer kritisch over het voorstel om werkgevers meer mogelijkheden te geven werknemers minder uren te geven, of een andere werkplek aan te wijzen. "Als de baas zegt: 'Volgende week werk je aan de andere kant van het land in een andere functie voor de helft van het geld', moet je dat volgens het rapport accepteren. Dan ga je zes tot zeven miljoen mensen flex maken in plaats van zeker. Dat vind ik een krankzinnig idee", zei Asscher in Spraakmakers op NPO Radio 1. Volgens GroenLinks-leider Klaver is een scherpe trendbreuk op de arbeidsmarkt nodig. "Dat zeggen wij niet alleen, maar nu ook een vergaand advies van de commissie-Borstlap." Klaver voegde eraan toe dat het advies goede ideeŽn bevat, zoals het verzekeren van iedere werkende en het tegengaan van uitbuiting en flexwerk. Maar hij is kritisch over versoepeling van het ontslagrecht: "Laten we mensen meer bescherming bieden en de macht van de markt beteugelen." Borstlap overhandigt zijn rapport vanmiddag aan het kabinet.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 09:59)

Drie doden bij crash blusvliegtuig, branden blijven AustraliŽ teisteren
In het zuidoosten van AustraliŽ is een blusvliegtuig neergestort bij het bestrijden van de aanhoudende bosbranden. De drie inzittenden zijn om het leven gekomen. Hoewel het op een aantal plekken heeft geregend, zijn de branden nog lang niet overal onder controle. Zo was het vliegveld van de hoofdstad Canberra urenlang gesloten en werden opnieuw mensen geŽvacueerd vanwege het vuur. Waarom het blusvliegtuig neerstortte, wordt nog onderzocht. Er was een grote vuurbal te zien toen de C-130 Hercules de grond raakte, meldt de brandweercommandant op basis van ooggetuigen. De drie inzittenden waren Amerikanen. Het blusvliegtuig was van een Canadese maatschappij en op missie in het zwaargetroffen gebied in de staat New South Wales. Tijdens het lossen van een lading brandvertragende vloeistof in een brandende vallei viel opeens het contact met de Hercules weg.

Brand naast het vliegveld

Voor vijf plekken in het zuidoosten van het land was een noodwaarschuwing afgegeven vanwege bosbranden. In de buurt van de hoofdstad Canberra klonterden twee brandhaarden samen tot een grote. Daarom werden in de buitenwijken mensen geŽvacueerd. Vanwege de dikke rookpluimen van een nabijgelegen vuurhaard was het vliegveld van Canberra een aantal uren dicht. Inmiddels is de luchthaven weer deels geopend. De natuurbrand, die op het hoogtepunt enkele honderden meters van de landingsbaan was verwijderd, is volgens lokale media nu onder controle. Sinds september kwamen volgens persbureau Reuters 32 mensen om het het leven door de natuurbranden. Zo'n 2500 huizen zijn in vlammen opgegaan, in een gebied ter grootte van een derde van Duitsland. Op een speciaal kaartje van krant The Guardian kun je zien hoe groot de afgebrande oppervlakte is in vergelijking met Nederland. "Op sommige plekken langs de oostkust worden mensen nu voor de derde keer sinds Oud en Nieuw geŽvacueerd", zegt correspondent Eva Gabeler. Omdat Zuidoost-AustraliŽ zo groot is, verschilt de situatie per gebied. Op sommige plekken heeft het geregend en is een aantal brandhaarden gedoofd. In Melbourne bijvoorbeeld kwam het met bakken uit de hemel. De Australian Open was even stilgelegd vanwege dirty rain, oftewel de smurrie van stof die vermengd was met regen. De ballenjongens en -meisjes hadden hun handen vol aan het schoonpoetsen van de tennisbanen: Maar in de droogste gebieden viel nauwelijks of geen regen, legt de correspondent uit. Lokaal waren er ook hevige stofstormen. In Sydney liep de temperatuur op tot 41,3 graden. Voor de branden ten noordwesten van de stad was een noodwaarschuwing afgegeven. "Er staat een sterke westenwind: een slechte combinatie met deze bosbranden", zegt Gabeler. Gelukkig voor de inwoners van de stad draait de wind, althans dat is de verwachting. "Dus morgen zijn de omstandigheden hopelijk beter." Desondanks is het het einde van dit rampzalige bosbrandbrandseizoen nog niet in zicht, benadrukt de premier van New South Wales.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 09:06)

Vooral werkenden met kinderen gaan erop vooruit
Vrijwel iedereen krijgt dit jaar meer te besteden en vooral werkende ouders met kinderen gaan erop vooruit. Mensen met een uitkering en gepensioneerden krijgen er het minst bij. Dat heeft budgetinstituut Nibud berekend op basis van de laatste gegevens. Met koopkracht wordt bedoeld hoeveel je met je inkomen aan spullen en diensten kunt kopen. Er is in de cijfers rekening gehouden met een gemiddelde prijsstijging van 1,6 procent. Werkenden met kinderen krijgen er gemiddeld 1,5 tot 2,5 procent bij. Dat komt neer op zo'n 100 euro per maand. Sommigen krijgen 4,5 procent meer te besteden. Op de site van Nibud kan per huishoudtype worden berekend wat er verandert in koopkracht. Meer huishoudens hebben in 2020 recht op een kindgebonden budget doordat de inkomensgrens is verhoogd. Ook komen meer huishoudens voor huurtoeslag in aanmerking.

Niet meer pensioen

"Het kabinet kiest er vooral voor om werkenden te laten profiteren van de economische wind in de rug", zegt Nibud-directeur Arjen Vliegenthart in het NOS Radio 1 Journaal. "Op het moment dat je niet werkt, je hebt een pensioen of een uitkering, dan is de stijging heel wat minder." Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er vaak minder dan 1 procent op vooruit. Dat komt deels doordat veel pensioenfondsen de pensioenen niet kunnen laten meestijgen met de prijzen. Bij een enkele groep, bijvoorbeeld een specifieke groep zelfstandigen met kinderen, daalt de koopkracht.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 08:24)

Wekdienst 23/1: koning in IsraŽl en record voor Maarten van der Weijden?
Goedemorgen! In Den Haag doet het Internationaal Gerechtshof uitspraak in de zaak die Gambia aanspande tegen Myanmar over de islamitische Rohingya. En langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden doet opnieuw een poging om zoveel mogelijk kilometers te zwemmen in 24 uur. Het blijft vandaag op veel plaatsen de hele dag grijs en nevelig. Mogelijk laat de zon zich later op de dag nog even zien in het zuiden. Het wordt 's middags maximaal 6 graden met weinig wind. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet vandaag een voorlopige uitspraak in de zaak die Gambia aanspande tegen Myanmar. Het Afrikaanse land beschuldigt Myanmar ervan genocide te hebben gepleegd tegen de islamitische Rohingya-minderheid. Koning Willem-Alexander is vandaag aanwezig bij het World Holocaust Forum in IsraŽl. Op de conferentie wordt ook gesproken over de nieuwe golf van antisemitisme in de wereld. Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden probeert vandaag opnieuw het wereldafstandsrecord in 24 uur zwemmen te halen. Het is de derde keer dat hij een poging waagt. Om daadwerkelijk een record te verbreken, moet Van der Weijden minimaal 101,9 kilometer zwemmen.

Wat heb je gemist?

De commissie-Borstlap zegt dat Nederland zijn "vertrouwde, hoge welvaartsniveau dreigt te verliezen als er niet snel wordt ingegrepen in de arbeidsmarkt". De commissie deed in opdracht van het kabinet onderzoek. Volgens de commissievoorzitter Hans Borstlap veroorzaken de huidige regels onnodige maatschappelijke, economische en sociale problemen. Alle signalen wijzen er volgens de commissie op dat te veel werknemers onzeker zijn over hun baan. Daardoor durven zij niet te investeren in hun opleiding en toekomst. Werkgevers drijven bovendien te veel op flexwerkers, en zien vaak geen reden om in hun scholing te investeren omdat ze snel weer vertrekken. De commissie suggereert ook oplossingen: langere arbeidsrelaties in plaats van korte contracten en een einde aan de 'wildgroei' van soorten arbeidscontracten. Uiteindelijk moeten er drie types werkenden overblijven: echte zelfstandigen, echte werknemers en echte uitzendkrachten.

Ander nieuws uit de nacht:

De Chinese stad Wuhan is vanaf 's ochtends 10.00 lokale tijd afgesloten van de buitenwereld. Zowel het vliegverkeer als het openbaar vervoer ligt stil. De autoriteiten proberen zo te voorkomen dat een uitbraak van een nieuwe variant op het coronavirus zich verspreidt. 121 miljonairs en miljardairs hebben een open brief gestuurd naar alle miljonairs wereldwijd. Daarin schrijven ze dat ze belastingontduiking en -ontwijking willen voorkomen en dat de allerrijksten - in elk land - eerlijker en zwaarder moeten worden belast. De Bowie-musical Lazarus heeft vier Musical Awards gewonnen. De onderscheiding voor producties in Nederland sleepte onder andere de prijs voor beste regie en beste mannelijke hoofdrol in de wacht.

En dan nog even dit:

In de Biesbosch wordt de post binnenkort niet meer per boot bezorgd. 125 jaar lang voer PostNL langs de huizen in het gebied. "De postboot is voor vijf adressen en slechts enkele brieven zo'n drie uur per dag onderweg", zegt een PostNL-woordvoerder tegen Omroep Brabant. "Dat is te duur en te omslachtig. We zijn met de bewoners waar we de post nog met de boot bezorgen in overleg voor een maatoplossing."
(Donderdag 23 Januari 2020 - 07:58)

Wuhan geleidelijk afgesloten van buitenwereld, vliegverkeer en ov plat
In de Chinese stad Wuhan, die is getroffen door een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus, zijn het vliegverkeer en het openbaar vervoer stilgelegd. Sinds 10.00 uur 's ochtends lokale tijd rijden bussen en metro niet meer en veerponten liggen stil. Ook vertrekken er geen treinen en interlokale bussen meer naar de stad. Het autoverkeer is niet stopgezet, maar inwoners is wel gevraagd de stad niet meer te verlaten. Onduidelijk is hoelang deze maatregelen om de stad te isoleren gaan duren. Het in Midden-China gelegen Wuhan is een van de vier belangrijkste spoorwegknooppunten in het land. Het is een metropool met 11 miljoen inwoners en een belangrijk commercieel en industrieel centrum. Het vliegveld is grotendeels verlaten, vertelt een van de weinige reizigers die de stad nog uitkomt: De autoriteiten hopen met het stilleggen van het verkeer de gevolgen van de nu uitgebroken epidemie te beperken. Maar toen bleek dat het openbaar vervoer zou worden stilgelegd, haastten veel inwoners zich naar het station en het vliegveld, schrijft de South China Morning Post. Ze probeerden om voor 10.00 uur toch te vertrekken. "Ik wil niet een of twee maanden opgesloten blijven zitten in deze stad", zegt een van hen tegen de krant. Later werd het station afgesloten door politieagenten en ordetroepen. Mensen met een ticket voor treinen die na 10.00 uur hadden moeten vertrekken, werden niet meer toegelaten. Rond middernacht was het station afgeladen vol. Mensen moeten op straat mondkapjes dragen, overheidsfunctionarissen zijn daartoe ook verplicht als ze aan het werk zijn. Of het zin heeft om Wuhan nu af te sluiten van de rest van de wereld kun je je afvragen, zegt China-correspondent Sjoerd den Daas, omdat al zoveel mensen in de afgelopen weken naar en van de stad hebben kunnen reizen. "Maar door Wuhan nu op slot te gooien is in ieder geval de belangrijkste bron grotendeels afgesloten van de buitenwereld."

Enorme aantallen reizigers

In andere plaatsen in China worden vliegtuigen en treinen die aankomen vanuit Wuhan apart gezet en passagiers die daar vandaan komen worden medisch onderzocht. De uitbraak van de epidemie valt samen met het begin van het nieuwjaar. In China betekent dat een lange vakantie, die veel mensen bij hun familie willen doorbrengen. Daardoor zijn er in het land honderden miljoenen reizigers onderweg in deze periode. Er zijn nu 571 besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld, verreweg de meeste in Wuhan. Zeventien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting, allen in en rond Wuhan.
(Donderdag 23 Januari 2020 - 04:51)

Dekkingsgraad pensioenfondsen hoger, maar zorgen nog lang niet weg
In de laatste maanden van 2019 is de financiŽle situatie van de grote pensioenfondsen wat verbeterd, blijkt uit de jaarcijfers van de fondsen. Dat komt vooral door de hogere rendementen op aandelen. In november werd al duidelijk dat het risico op pensioenverlaging voor even is afgewend. Toen besloot minister Koolmees dat pensioenfondsen dit jaar nog konden wegkomen met een lagere dekkingsgraad. Begin januari werd definitief duidelijk dat de grote pensioenfondsen in 2020 nog niet hoefden te korten. Dat bleek uit eerste berekeningen van de fondsen die de NOS had opgevraagd. Nu zijn dus de definitieve cijfers gepubliceerd. In 2019 nam het risico dat grote pensioenfondsen als ABP en Zorg en Welzijn moesten korten toe. In de maand juli zakte hun dekkingsgraad onder de kritische grens van 95 procent. Ze beheren de pensioenen van 5,8 miljoen mensen. Ook de fondsen PME en PMT (metaal en techniek) verkeerden in de gevarenzone. Omdat zij al in een herstelprogramma zitten, moesten zij eind december eigenlijk boven de 100 procent staan. Maar half november greep minister Koolmees onder druk van vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen in. Dit jaar wordt de pensioenfondsen nog een dekkingsgraad van minimaal 90 procent toegestaan.

Komende jaren

Inmiddels is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen wat hoger, maar dat betekent niet dat het risico dat er de komende jaren alsnog gekort moet worden is afgewend. Op 31 december 2020 moet voor elke euro aan pensioenuitkering (nu en in de toekomst) geen 90 cent, maar weer een volle euro in kas zitten. Daarmee blijft de kans op pensioenverlaging de komende jaren reŽel, staat in het persbericht van pensioenfonds ABP. "Nu hebben we een goed beleggingsjaar achter de rug", schrijft ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool, "maar we verwachten dat de rente de komende jaren laag zal blijven en ook verwachten we, net als andere grote beleggers, lagere rendementen van gemiddeld rond de 4 procent". Het pensioenakkoord dat in juni vorig jaar werd gesloten moet nog worden uitgewerkt. Als dat is gebeurd moet duidelijk zijn hoe de pensioenen er in de toekomst uitzien. Kijk in onderstaande tool hoe het met de dekkingsgraad van jouw pensioenfonds is:
(Donderdag 23 Januari 2020 - 01:13)

Miljonairs en miljardairs pleiten voor hogere belastingen
121 miljonairs en miljardairs hebben een open brief gestuurd naar alle miljonairs wereldwijd. De boodschap: eis dat de allerrijksten in jouw landen eerlijker en zwaarder belast worden en voorkom belastingontduiking en -ontwijking. "Er zijn twee soorten mensen in de wereld", staat in de brief, "mensen die de voorkeur geven aan belastingen, en mensen die de voorkeur geven aan hooivorken (belastingontwijking, red.). Wij, ondergetekenden, geven de voorkeur aan belastingen. En we geloven dat jij, nadat je erover hebt nagedacht, dat ook zo zal zien". Ongelijkheid groeit en daardoor komen er steeds meer spanningen binnen landen, schrijven de miljonairs. De klimaatcrisis kan daardoor minder goed worden aangepakt. "En dat is rampzalig voor iedereen, ook voor miljonairs en miljardairs".

Acht nationaliteiten

Ook enkele Nederlandse miljonairs, onder wie Paul Polman (voormalig Unilever-topman), hebben de brief ondertekend. Verder zijn het vooral Amerikanen en Britten. In totaal zijn er acht nationaliteiten vertegenwoordigd. Ook filmmaker Abigail Disney, van de Disney-familie, en de regisseur van de film Love Actually, Richard Curtis hebben de oproep ondertekend. De verspreiding van de open brief valt samen met de bijeenkomst van wereldleiders, topondernemers en denkers op het World Economic Forum in Davos. Vorig jaar gaf de Nederlandse publicist Rutger Bregman daar een - inmiddels veel gedeelde - speech waarin hij zei dat er te weinig wordt gepraat over hoeveel belasting de allerrijksten betalen. "Belasting, belasting, belasting", riep hij, "de rest is bullshit."
(Woensdag 22 Januari 2020 - 23:56)

Einde van een tijdperk: postboot Biesbosch stopt na 125 jaar
PostNL stopt met het bezorgen van de post per boot in de Biesbosch. Voor de vijf laatste bezorgadressen in het gebied wordt aan een andere oplossing gewerkt. "De postboot is voor vijf adressen en slechts enkele brieven zo'n drie uur per dag onderweg", zegt een PostNL-woordvoerder tegen Omroep Brabant. "Dat is te duur en te omslachtig. We zijn met de bewoners waar we de post nog met de boot bezorgen in overleg voor een maatoplossing."

Geen visitekaartje

De route is bijna 125 jaar gevaren. De 'echte' postboot wordt al enige tijd niet meer gebruikt. "De post wordt nu bezorgd met een polyester vletje", vertelde Cees Schuller, die een boek schreef over de postbezorging in de Biesbosch, aan de regionale omroep. "De echte postboot is in 1979 in de vaart genomen en daar is in de laatste tien jaar geen onderhoud meer aan gepleegd. Dat bootje, van meer dan veertig jaar oud, was geen visitekaartje meer voor PostNL. Ik heb aanwijzingen dat ze per 1 maart al gaan stoppen."

Bewoners werden vrienden

Oud-postbode Cor de Wijs ging in 2011 met pensioen, na veertig jaar de post te hebben bezorgd over het water. Bij zijn afscheid vertelde hij: "Dit bootje is eigenlijk voor een groot deel mijn huis geweest. Als je bedenkt hoeveel uren ik hier doorgebracht heb." In al die jaren kreeg hij een hechte band met de bewoners: "De mensen die er wonen zijn schatten. Dat zijn grote vrienden van me geworden, dat is eigenlijk familie."
(Woensdag 22 Januari 2020 - 23:34)

Bowie-musical Lazarus grote winnaar bij Musical Awards
De musical Lazarus heeft vier Musical Awards gewonnen. David Bowie schreef en componeerde het werk, een van zijn laatste voordat hij overleed in 2016. De Musical Awards zijn onderscheidingen voor producties die in Nederland worden opgevoerd. Lazarus sleepte de prijs voor beste grote productie binnen, en regisseur Ivo van Hove en acteur Pieter Embrechts wonnen de prijzen voor beste regie en beste mannelijke hoofdrol. Ook kreeg de musical een prijs voor beste vormgeving. De prijs voor beste kleine musical werd gewonnen door de voorstelling Fun Home. Hoofdrolspeelster Renťe van Wegberg won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol.

Publieksprijs en Unieke Prestatie

Soldaat van Oranje ontving een speciale Unieke Prestatie-prijs vanwege de ongekend lange speeltijd. De voorstelling draait inmiddels al negen jaar. Bij de uitreiking kwam ook nog een nieuwtje dat voor weinigen als een verrassing komt: de opvoering van de musical is verlengd, in ieder geval tot het tienjarige jubileum in oktober. De AD-publieksprijs ging naar Anastasia. Het productiebedrijf van de musical raakte eerder vandaag in opspraak vanwege een poging tot beÔnvloeding van de uitslag. Er werd een mail gestuurd naar het personeel van het bedrijf, met de uitnodiging om samen te stemmen op de musical Anastasia, meldde Omroep West. Een medewerker hoopte extra stemmen te vergaren door personeel telefonisch te laten stemmen op de musical. "Wij zorgen voor telefoons, dranken en hapjes. De uren die je er bent en belt worden uitbetaald", stond in de uitnodiging. Die bijeenkomst werd uiteindelijk geannuleerd, zei een woordvoerder van Stage Entertainment tegen de regionale omroep.

Vertrouwen in een goed verloop

De organisatie van de Musical Awards zei op de hoogte te zijn van de stemoproep. "We hebben uitleg gekregen van directeur Albert Verlinde over de situatie en hebben er alle vertrouwen in dat alles vanavond goed loopt", zei een woordvoerder van de organisatie. Het is de negentiende keer dat de Musical Awards werden uitgereikt. De show werd uitgezonden door AVROTROS en vond plaats in het RAI Theater in Amsterdam.
(Woensdag 22 Januari 2020 - 23:32)

Advies aan kabinet: arbeidsmarkt moet ťcht anders of onze welvaart gaat eraan
Nederland dreigt zijn vertrouwde, hoge welvaartsniveau te verliezen als er niet snel en drastisch wordt ingegrepen in de arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap, die in opdracht van het kabinet onderzoek heeft gedaan. "Het gaat echt niet goed zo", zegt commissievoorzitter Hans Borstlap. De huidige regels veroorzaken onnodige maatschappelijke, economische en sociale problemen. Niet ingrijpen is geen optie, zegt hij. "Onze welvaart gaat er dan eigenlijk aan." Werkgevers moeten veel vaker vaste contracten aanbieden, het aantal flexwerkers en zzp'ers moet omlaag en er moet meer geÔnvesteerd worden in kennis en innovatie, schrijft de commissie-Borstlap. Een van de problemen die zzp'ers hebben is dat ze vaak niet verzekerd zijn tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid: De conclusies zijn gebaseerd op eerdere nationale en internationale adviezen en onderzoeken. Daar is tot nu toe "gevaarlijk weinig" mee gedaan, vindt Borstlap. Ook voerde de commissie gesprekken met ondernemers, werknemers, vakbonden en deskundigen. Alle signalen wijzen erop dat in Nederland te veel werknemers onzeker zijn over hun baan. Dat heeft tot gevolg dat zij niet durven te investeren in hun opleiding en hun toekomst. Werkgevers drijven te veel op flexwerkers, en zien vaak geen reden om in hun scholing te investeren omdat ze toch zo weer weg zijn. Dat heeft grote economische gevolgen, omdat Nederland zonder kennis niet meer goed kan meedoen met de rest van de wereld. En als werknemers steeds minder geld verdienen of bang zijn om hun verdiende geld uit te geven, dan kan dat leiden tot economische stilstand. "We hebben ook met jongeren gesproken", vertelt Borstlap. "Die hebben steeds vaker een flexbaan. Ze zijn bang om een huis te kopen of om een gezin te stichten. Daar moet je even bij stilstaan. Er is echt iets aan de hand." Ook op maatschappelijk niveau heeft de huidige arbeidsmarkt grote gevolgen. Mensen die niet aan een baan kunnen komen, of onzeker werk hebben, keren zich af van de maatschappij. De onderlinge solidariteit tussen werkenden verdwijnt. Dat geldt ook voor het draagvlak voor sociale voorzieningen, verwacht de commissie. Het gaat de laatste jaren steeds meer over de vorm van het arbeidscontract en steeds minder over wat werk eigenlijk voor de maatschappij betekent, zegt Borstlap. "Dit is een ernstige sociale kwestie. De scheidslijnen tussen soorten werknemers worden steeds scherper, de verschillen moeten niet te groot worden." Het bieden van een vast contract wordt volgens hem door werkgevers te gemakkelijk gezien als louter een kostenpost. De commissie vindt dat moreel onjuist en schadelijk voor de welvaart en de maatschappelijke samenhang.

Drie soorten werkenden

De commissie draagt verschillende oplossingen aan. Korte contracten moeten plaatsmaken voor langere arbeidsrelaties. Dat moet voor werkgevers financieel minder risicovol worden. In ruil daarvoor investeren zij in opleidingen en innovatie, wat goed is voor de economie op lange termijn. Er moet een einde komen aan de "wildgroei" van soorten arbeidscontracten, waardoor niemand meer weet waar hij aan toe is. De commissie wil bijvoorbeeld geen payroll-constructies meer. Er moeten maar drie soorten werkenden overblijven: echte zelfstandigen, echte werknemers en echte uitzendkrachten.

Volksverzekering arbeidsongeschiktheid

De commissie stelt ook voor de mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en te streven naar kortere periodes van werkloosheid zodat de uitkeringen omhoog kunnen. Een ander belangrijk pleidooi van de commissie: voer een volksverzekering of basisverzekering in voor alle werkenden tegen arbeidsongeschiktheid. Dat advies gaat zeker gehoor vinden in de politiek. De regeringspartijen staan er voor open om deze grote omslag te maken. Zij vinden het economische en maatschappelijke risico van een grote groep onverzekerde zzp'ers te groot. De commissie presenteert donderdag officieel het rapport aan minister Koolmees. De meeste politieke partijen hebben nog geen reactie gegeven op het uitgelekte rapport.

Onzeker

Alleen PvdA-leider Asscher liet via Twitter weten dat de commissie wil dat werkgevers eenzijdig een functie, werkplek of arbeidsduur kunnen aanpassen De werkgever zou ook een werknemer gedeeltelijk kunnen ontslaan, zonder toestemming van de rechter of het UWV. "Zo maak je miljoenen werknemers onzeker. Wat een dramatisch slecht idee: onacceptabel", aldus Asscher.
(Woensdag 22 Januari 2020 - 23:01)

Minister De Jonge: geen jeugdzorg-jongeren Hoenderloo tussen wal en schip
Minister De Jonge belooft dat er voor de jongeren uit de jeugdzorginstelling Hoenderloo een nieuwe plek komt. "Ik ga erop toezien dat er geen kind tussen wal en schip valt", zei de minister van Volksgezondheid tijdens het debat over de financiŽle problemen bij jeugdinstellingen. De jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep met opvanghuizen in Hoenderloo en Deelen gaat op termijn dicht, onder meer vanwege de slechte financiŽle situatie. Nu zitten er zo'n 160 jongeren, veelal met complexe problemen. Er worden inmiddels geen nieuwe jongeren meer aangenomen. De minister verwacht dat er uiteindelijk voor een groep van veertien tot twintig jongeren een plaats in een andere instelling gevonden moet worden.

Dringend beroep

Medewerkers en ouders doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om 'Hoenderloo' niet te sluiten. Ook in de Tweede Kamer gaan stemmen op voor een doorstart. Minister De Jonge wil dat niet toezeggen, omdat hij denkt dat de instelling er niet in zal slagen uit de rode cijfers te komen. Ook was er kritiek van de Onderwijsinspectie op de kwaliteit van de zorg. "Ik denk dat het heel lastig is om de kwaliteit op korte termijn te verhogen", zegt de minister. "Ik wil geen valse hoop geven."

Greep op continuÔteit van zorg

Sinds 2015 is de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeente en is het Rijk niet meer verantwoordelijk voor de aansturing en financiering van de jeugdzorginstellingen. Wel zegt De Jonge dat hij greep heeft op de "continuÔteit van de zorg", dus of de zorg voor jongeren uit de jeugdzorg bij sluiting van een instelling wel overeind blijft. "Die continuÔteit is prioriteit 1,2 en 3 voor mij", aldus De Jonge.

Wachtlijsten

Het is nog onduidelijk waar nieuwe opvangplekken gevonden kunnen worden. Overal zijn lange wachtlijsten, zeker voor jongeren met ingewikkelde problemen. "Jongeren met complexe vormen van zorg hebben het het zwaarst." De Jonge hoopt binnen enkele weken duidelijkheid te geven over waar de kinderen terechtkunnen.
(Woensdag 22 Januari 2020 - 22:21)


 
   
 
 
     
 

 
Kies hieronder uw nieuwsbron


 
 
 

Weer en Verkeer

 
 

De weers- en verkeersdienst zijn tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nog eens. Excuses voor het ongemak.
 
 

Kies hier uw voorkeursnieuws
 

 
     
 

Over deze
Nieuws-Service

 
 

Zing.nl biedt deze nieuws-updates aan als service voor alle bezoekers. Wij verzorgen deze dienst in samen-werking met verschillende nieuws-redacties, die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de berichtgeving.

Zing.nl kan geen garanties geven voor de juistheid, tijdigheid en / of volledigheid van de hier getoonde berichten. Aan deze nieuwsservice kunnen daarom geen rechten en/of aansprakelijkheden worden ontleend.
 
 
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE