HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Meidengroepen als The Three Degrees, The Ritchie Family en Clout maakten in de jaren zeventig furore.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Meidengroepen in de Jaren Zeventig

 
 
  The Three Degrees
In 1973 bestaat The Three Degrees uit: Fayetta Pinkney, Sheila Ferguson en Valerie Holiday. In de beginjaren treden ze vooral op in nachtclubs en oogsten veel succes. Na het instuderen van een podium-act lijken ze klaar voor het grote werk. Hun optreden ter gelegenheid
    van de Miss Holland verkiezingen maakt nogal wat los. The Three Degrees worden een supertrio door het grote succes dat ze hebben met de in 1973 uitgebrachte single "Dirty Ol' Man". Ze zingen op deze hitsingle een tekst waarin ze tegen een man zeggen dat hij een vieze oude man is en zijn handen thuis moet houden. Voor die tijd vrij revolutionair, maar de vrouwen vinden het een leuk nummer en de mannen voelen zich niet aangesproken. De single stijgt dan ook in korte tijd naar de hoogste regionen van de hitlijsten. Vanuit Nederland begint de verovering van Europa. De nummers die ze brengen zijn songs die het bloed sneller doet stromen. Gesterkt door het succes in de Benelux gaan ze op tournee door BelgiŽ, Duitsland en Engeland. De opvolger, "When Will I See You Again", (1974) wordt in Amerika een nummer 1 hit, en geeft aan dat ze geen eendagsvliegen zijn. Nog meer hits volgen in Europa: "Year Of Decision", "Got Your Love Back"(geen filmpje), beide uit 1974. Doordat de soulmuziek nauw aansluit op de discomuziek blijven ze ook na 1974 populair.

The Ritchie Family
 

The Ritchie Family levert een be-
langrijke bijdrage aan de populari-sering van de discomuziek. Cheryl Mason Jacks, Cassandra Ann Wooten en Gwendolyn Olivier zijn de drie zangeressen, de groeps-naam komt van hunproducer Ritchie Rome. Met de in 1975 uitgebrachte

 
   

single "Brasil", (een dertig jaar oud nummer) in een discojasje gestoken, heeft de groep zijn eerste internationale hit. "The Best Disco In Town", hun tweede single in 1976 is een topper in alle discotheken. The Ritchie Family blijkt een groep te zijn die op het juiste moment weet in te haken op de heersende trends. De LP "Arabian Nights", is een bijzondere plaat, die een combinatie laat horen van eigentijds ritme en melodieŽn uit het Midden Oosten. De muziek van deze LP prikkelt de fantasie van het publiek! In de nummers: "Lawrence Of Arabia" (geen filmpje), "Istanbul" en "In A Persian Market" (geen filmpje), klinkt de romantische geheimzinnige sfeer van het Midden Oosten door. De muziek van de Ritchie Family slaat in als een bom over de hele wereld. De discoachtige soul en funkritmes van hun muziek laat de discotheekgangers tot diep in de nacht, of tot vroeg in de morgen, swingen op de dansvloer en het dansend publiek is wild enthousiast. The Ritchie Family oogst veel waardering.

Clout

 
  In 1977 wordt Clout opgericht door Glenda Hyam en Lee Tomlinson, allebei musici met ervaring. Door samen te repeteren ontwikkelen ze een heel eigen muzikaal geluid. Er komen nog drie vrouwelijke groeps-leden bij: Ingi Herbst speelt piano, gitaar en drums. Cindi Alter, gitariste en Jenni Garson die eigenlijk pianolerares is, maar zich bekwaamt op de sologitaar. Ze repeteren intensief gedurende een aantal maanden. Met hun demobanden en manager Grahame Beggs worden verschillende platenmaatschappijen
  benaderd. Al snel volgt een contract. Het nummer "Substitute" wordt een enorme hit. Het is heel bijzonder dat een groep, die uitsluitend uit vrouwen bestaat en uit Zuid-Afrika komt in Europa hits scoort! In 1978 volgt een uitgebreide toer door West-Europa, het publiek is overal  enthousiast, dankzij het succes van Substitute. Maar oprichtster GlendaHyam besluit om haar bestaan als popmuzikant op te geven, het succes van Clout groeit haar boven het hoofd en is moeilijk te combineren met haar huwelijksleven. Op dat moment is de vrouwengroep Clout verleden tijd. In haar plaats komen twee mannen de groep versterken: Bones Bretell, toetsenman en gitarist en percussionist Sandie Robbie. Het speciale geluid van Clout blijft behouden, er verschijnt in dat jaar nog een tweede hit: "You ‘ve Got All Of Me". Ook in 1979 doet Clout nog van zich spreken met "Under Fire".

Meer ...
 
 
     
 

Zing Magazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit Zing Magazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE