HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog formeert Pia Beck The Samoa Girls met haar buurmeisjes Hertha en Nylka en de zusjes Bea en Lonnie. Met veel succes zingen zij de laatste Amerikaanse hits.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Nederlandse Muziek in de Jaren Veertig

 
 
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog formeert Pia Beck The Samoa Girls met haar buurmeisjes Hertha en Nylka en de zusjes Bea en Lonnie. Met veel succes zingen zij de laatste Amerikaanse hits. In mei 1945, Pia is dan negentien jaar, wordt ze ge-vraagd als pianiste en vocaliste de plaats in te nemen van pianist Joop Maarten in het bekende Miller Sex-tet.Met The Millers behaalt Pia grote successen. Vlak na de oorlog speelt en zingt ze met dit sextet van Ab de Molenaar samen met Suzy Miller,
    Sanny Day en Eddy Doorenbos onder meer voor het Amerikaanse leger in Duitsland. Ze treedt op in BelgiŽ en Zweden en gaat ruim een half jaar op tournee naar Nederlands-IndiŽ om voor de Nederlandse soldaten daar op te treden. Het Miller Sextet was ontzettend populair in de jaren veertig en vijftig met de zangeressen Sanny Day (Deense zangeres) & Pia Beck. Meteen na de bevrijding maakten The Millers, met Pia Beck aan de piano, een groot aantal plaatopnamen. Geruime tijd traden ze maar liefst drie keer in de week op voor de VARA-radio bij o.a. Pete Felleman en ze traden zelfs op in de USA. Pia Beck verliet in september 1949 The Millers om zelfstandig furore te maken en werd later een bekende boogie-woogie pianiste en Jazz-zangeres.

Nazi's
In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Een aantal jongeren wilde koste wat koste deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College. Op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945, had het Orchestra of the Dutch Swing College haar eerste optreden. De leden gaven lezingen, organiseerden jazzbijeenkomsten en gaven les in jazz-muziek. Al snel veranderde de naam in Dutch Swing College Band. Het is een dixieland orkest met daarin Peter Schilperoort, Frans Vink, Henny Frohwein en Tonny NŁsser. De samenstelling van de band wisselt in de loop der jaren. De eerste plaat van de band wordt uitgebracht rond 1948. 

 

Mede door de populariteit van de dixielandmuziek, wordt het orkest al snel zeer bekend. De band heeft een karakteristiek geluid door het gebruik van klarinetten en trompet-ten en beleefd grootse triomfen in de jaren 50. Zelfs buiten de grenzen trekt het orkest de aandacht. Met

 
    Doctor Jazz neemt men het nummer, When the Saints go Marching In, op. Begin jaren 60 wordt de band een beroepsorkest en ook niet zonder suc-ces. Het genre wijzigt zicht langzamerhand meer in jazz. In 1990 overlijdt medeoprichter van het orkest Peter Schilperoort. Hij heeft het orkest bijna
40 jaar geleid. De band heeft in de naoorlogse jaren een belangrijke pio-niersrol vervuld en vele toenmalige jongeren in de ban gebracht van de in Noord-Amerika ontstane muziekvorm; de jazz.

Hawaiiaans
De Kilima Hawaiians, was de populairste Hawaiiaanse band van Nederland, met Bill en Mary Buysman als vaste kern. In de jaren twintig bereikt Hawaii-aanse muziek Nederland, via Nederlands IndiŽ. worden De Hawaiiaanse steelgitaar speelt een centrale rol in deze, voor Nederlanders zeer exotisch klinkende muziek. De Hawaiiaanse steelgitaar speelt een centrale rol in deze, voor Nederlanders zeer exotisch klinkende muziek. Vanaf de jaren dertig worden er steeds meer van deze bandjes opgericht, zowel van Nederlandse als Indische herkomst. Op 26 juni 1934 doen zijn Kilima Hawaiians, dan nog als trio met Willem Ruivenkamp en Smoke van der Elst, een eerste optreden voor KRO-radio. De populariteit van het genre blijft

 
  gestaag groeien. Vanaf het begin van de oorlog is jazz verboden, met als gevolg dat de Hawaiianmuziek zich explosief uitbreidt. De Engelse taal wordt echter ook verboden, waardoor de bands genoodzaakt zijn om Nederlandse bewerkingen te maken. In 1941 brengt de band een eerste plaat uit. Kort na de oorlog zijn er ongeveer 600 Hawaiianbands die regelmatig optreden. Om de mensen meer waar voor hun geld te geven, breiden ze hun repertoire uit met cowboy-, Indische en Zuid-Afrikaanse liedjes. In de jaren vijftig
  is de populariteit van de Kilima Hawaiians en deze soort muziek over het hoogtepunt heen. Door de opkomst van rock-'n-'roll en later de beatmuziek daalt de populariteit van de Kilima Hawaiians tot een dieptepunt. Vanaf 1970 nemen ze nog een aantal platen op, zij het zonder veel succes. In de decennia die volgen, verschijnt zo nu en dan een compilatiealbum, verder wordt weinig meer van de band vernomen. De Kilima Hawaiians speelden een grote rol in het ontstaan van de 'Nederhawaiiaanse' muziek. 

Meer ...
 
     

 

     
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
  
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe artikelen. Heeft u zelf interessante leuke en/of verrassende artikelen over zingen - of heeft u daarvoor suggesties - en wilt u die delen met uw mede zing.nl'ers, laat het ons dan hier weten. Alvast bedankt!

 
 
 

VoicEmail

 
 
 
Op de hoogte blijven van het laatste vocale nieuws? Neem hier geheel vrijblijvend een gratis abonnement op VoicEmail, de e-mail nieuwsbrief voor Zingend Nederland.
 
 
     
 

Repertoire en Meer ...

 
      
 
 
Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE