HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Wij mensen luisteren graag naar muziek. En zelfs als die muziek droevig is, kunnen we er oprecht van genieten en plezier aan beleven.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Daarom Luisteren we graag naar Droevige Muziek

 
   
    Wij mensen luisteren graag naar muziek. En zelfs als die muziek droevig is, kunnen we er oprecht van genieten en plezier aan beleven. Japanse wetenschappers achterhaalden hoe dat komt. De onderzoekers verzamelden 44 proefpersonen en lieten ze twee droevige muziekstukken en één
  vrolijk muziekstuk horen. De proefpersonen moesten aangeven hoe ze de muziek ervoeren. Ook kregen ze de opdracht om hun emotionele toestand te beschrijven.

Droevige muziek
“Over het algemeen wordt gedacht dat droevige muziek ons droevig maakt en droefheid wordt gezien als een onplezierige emotie,” zo concluderen de onderzoekers in het blad Frontiers in Psychology. De vraag is dan ook: waarom luisteren we naar droevige muziek als het ons droevig maakt? Een mogelijk antwoord is dat het luisteren naar droevige muziek ons eigenlijk een positief gevoel geeft. Dat lijkt tegenstrijdig, maar in deze studie scheiden we de emoties die muziek oproept in de waargenomen emotie en de emotie die mensen voelen.”

Tegenstrijdig
En daar zit ‘m het verschil. Mensen nemen een droefheid waar, maar voelen zich blijer dan de muziek is: de proefpersonen gaven aan de muziek tragischer, minder romantisch en minder vrolijk te vinden dan zijzelf zich op dat moment voelden. Blijkbaar roept het luisteren naar droevige muziek dus ook positieve emoties op. “Muziek die ervaren wordt als droevige muziek, veroorzaakt zowel romantische als droevige emoties. En mensen, ongeacht hun muzikale achtergrond, ervaren deze tegenstrijdige emoties wanneer ze naar droevige muziek luisteren.”

Droefheid in de kunst

Bovendien is de droefheid die we in muziek ervaren niet te vergelijken met echte droefheid, zo benadrukken de onderzoekers. Droefheid die we in kunst tegen het lijf lopen, voelt goed. Mogelijk omdat deze droefheid geen gevaar voor ons welzijn vormt. Bovendien kan die ervaring ons helpen om met droefheid om te gaan wanneer dit wel werkelijk op ons pad komt. “Emoties die we in muziek ervaren vormen geen gevaar, in tegenstelling tot de emoties die we in het dagelijks leven ervaren. Daarom kunnen we zelfs van onplezierige emoties – zoals droefheid – genieten.”Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: Scientas.nl
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ... 
 
     
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE