HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Kinderen die een muziekinstrument bespelen, hebben daar hun leven lang baat bij, zo blijkt. Het houdt hun brein zelfs op latere leeftijd fit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Jong Gemusiceerd is Fit Oud Worden!

 
   
    Kinderen die een muziekinstrument bespelen, hebben daar hun leven lang baat bij, zo blijkt. Het houdt hun brein zelfs op latere leeftijd fit. De onderzoekers verzamelden zeven-tig gezonde proefpersonen die tussen de 60 en 83 jaar oud waren. De proefpersonen werden, af-hankelijk van hun ervaring met muziek, in drie groepen ingedeeld. Er was een groep met één tot negen
 

jaar ervaring, een groep met zeker tien jaar ervaring en een groep die nog nooit een muziekinstrument had bespeeld. Daarna ondergingen alle proefpersonen een cognitieve test.

Muzikanten
De muzikanten scoorden veel beter dan de mensen die nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld. De mensen met de meeste ervaring scoorden het best, gevolgd door de mensen met iets minder ervaring en daarna pas de mensen die nog nooit een muziekinstrument hadden bespeeld.

Hoe kan dat?
“Muzikale activiteiten doen door de jaren heen dienst als een cognitieve oefening,” stelt onderzoeker Brenda Hanna-Pladdy. “Ze maken je brein fitter en beter in staat om zich aan de uitdagingen van de ouderdom aan te passen. Het leren bespelen van een instrument vraagt om vele jaren van oefening en creëert wellicht alternatieve verbindingen in het brein die als we ouder worden de cognitieve achteruitgang compenseren.”

Leren
De muzikanten die nog steeds muziek maakten, scoorden niet beter dan de muzikanten die al enige jaren geen instrument meer bespeelden. Dat wijst erop dat de duur van de muzikale opleiding belangrijker was dan het feit of de muzikant ook op latere leeftijd nog speelde.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de invloed die muziek op kinderen heeft. Maar dit onderzoek toont voor het eerst aan dat mensen een leven lang baat hebben bij muzieklessen op jonge leeftijd.

Geschreven door Caroline Kraaijvanger

Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE