HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Ze palmen steeds vaker de festivalweide in: peuters met kleurrijke oor-beschermers. Maar een kinderoor is gauw beschadigd, zelfs met zo’n hoofdtelefoon, waarschuwen experts.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Luid Festival niet geschikt voor Kinderoortjes

 
   
 
  Beeld: © Belga
   
 

Ze palmen steeds vaker de festivalweide in: peuters met kleurrijke oor-beschermers. Maar een kinderoor is gauw beschadigd, zelfs met zo’n hoofdtelefoon, waarschuwen experts. “Een paar uur festival is méér dan genoeg.” Milan is amper negen maanden oud, maar zaterdag was hij al aan zijn derde festival toe. Zijn ouders namen hem al mee naar Copacobana in Gent, Feest in ’t Park en dit weekend Cactus in Brugge. “We hebben even getwijfeld”, geeft vader Daan Gykiere toe. “Maar het is niet omdat we kersverse ouders zijn, dat we nu alles moeten laten. En hij zit graag tussen het volk, dat valt mee.” Zoals de meeste kinderen op festivals droeg Milan een hoofdtelefoon. “Na lang oefenen lukt het”, vertelt Daan. “Eerst hadden we schelpjes met een rekker, maar dat verdroeg hij niet. Geen seconde bleef het aan.”

Tot 15 jaar

De jongste jaren lopen heel wat festivalgangers rond met een klein kind op de schouders, ook peuters. “Ik bezoek vaak festivals voor geluidsmetingen en ik zie ze toch steeds vaker”, bevestigt audioloog Bart Vinck (UGent). En als u het aan hem vraagt, dan laat u de kinderen toch beter thuis. “Tot 15 jaar is het oor nog in volle ontwikkeling. Bovendien incasseren kinderen evenveel geluid in een kleiner oor. Ze zijn dus veel gevoeliger voor schade dan oudere mensen.”

Beter dan niets

Dat weten de meeste ouders natuurlijk wel, vandaar de oorschelpen. Be-
ter dan niets, vindt Vinck. “Maar die schelpen hebben de neiging om te ver-schuiven, de mousse sluit niet altijd goed om het oor en uiteindelijk wordt het geluid zo’n 15 tot 20 decibel gedempt. Een festival zit makkelijk rond 100 decibel, dus dat blijft een enorm sterk geluid.”

Niet vooraan staan

Carlo Depreytere is met zijn tweeling van 2,5 naar Cactus getrokken. “Ik vind het belangrijk dat de kinderen eens meekomen. Dan kunnen we ze later met een geruster hart alleen laten gaan.” Depreytere kocht zijn hoofdtelefoons op het festival, maar hij werkt voor een ziekenfonds en had zich daar al geïnformeerd. “Veilig is relatief. Met de kinderen gaan we niet vooraan staan.” Milan en zijn ouders zitten meestal ook op de grond. “Dat is minder luid dan als je rechtstaat.”

Occasioneel

Volgens audioloog Vinck incasseren we geluiden niet alleen via ons oor, maar ook via trillingen die ons lichaam opvangen. “En daartegen beschermt zo’n oorkap niet.” Bij Milan dempt de hoofdtelefoon tot 30 decibel. “Maar uit labotesten weten we dat wat op de verpakking staat, niet altijd overeen-komt met de reële demping”, waarschuwt audioloog Johan Puy. Voor occasioneel gebruik is dat geen ramp, zegt hij ook. Maar wat is occa-sioneel? “Een hele dag met de kroost naar een festival, dat zou ik niet doen. En zeker geen dagen na elkaar”, vertelt Puy. “Maar een paar uurtjes mét bescherming kan. Ga dan wel regelmatig eens naar een wat stillere plaats.” Ook goed om te weten: als je niet meer normaal met elkaar kan praten, dan zit je flink in de gevarenzone.

Bolle buik

Waar Vinck zich trouwens net zo veel zorgen om maakt, zijn zwangere vrouwen die met bolle buik over het festivalterrein hossen. “De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen, terwijl de oren al na drie, vier maanden zwangerschap ontwikkeld zijn. Bij 102 decibel, niet abnormaal op een festival, krijgt zo’n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken.”

Door: Audioloog Johan Puy
Uit: HLN.be


 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen door-zoeken op één of meerdere tref-woorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitge-breide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE