HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Waarom doet het ene nummer je helemaal niks, terwijl het andere juist een grote glimlach op je gezicht tovert? Onderzoek met de psychede-lische drug LSD laat zien welke structuren in je brein daarvoor verant-woordelijk zijn.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

LSD-experiment laat zien hoe het Brein op Muziek reageert

 
   
 
 

Foto: Vladimir

Waarom doet het ene nummer je helemaal niks, terwijl het andere juist een grote glimlach op je gezicht tovert? Onderzoek met de psychedelische drug LSD laat zien welke structuren in je brein daarvoor verantwoordelijk zijn. Je brein krijgt continu allerlei impulsen uit je omgeving. Aan al die impulsen kent het een bepaalde betekenis toe. Zo krijgt een willekeurige keukentafel-
stoel minder lading dan je moeder die even verderop bloemkool aan het koken is. Hetzelfde gaat op voor geluidsimpulsen: bij sommige muziek haal je je schouders op, terwijl andere muziek je in vervoering brengt.

Betekenisomgeving
Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt welke structuren in het brein be-trokken zijn bij het geven van dit soort betekenis aan je omgeving. Ze pu-bliceerden hun resultaat in Current Biology. Een onderzoeksgroep onder leiding van Katrin Preller van het Zrich University Hospital for Psychiatry gebruikte hiervoor de psychedelische drug LSD. Deze drug verandert hoe je naar de omgeving kijkt. Daarnaast verandert die hoe je jezelf ziet: het onder-scheid tussen jezelf en de wereld vervaagt.

Psychedelische effecten
De onderzoekers lieten drie groepen proefpersonen naar een aantal liedjes luisteren. De ene groep deed dit onder invloed van een placebo, de ander onder invloed van LSD en de laatste onder invloed van LSD in combinatie met ketanserine, een medicijn dat de psychedelische effecten van LSD tenietdoet. Ketanserine blokkeert de mogelijkheid van LSD om zich te binden aan een specifiek type serotoninereceptor in het brein, 5-HT2A geheten.De afgespeelde muziek bestond zowel uit nummers die voor de proefpersonen betekenisvol waren als uit nummers die ze als neutraal of betekenisloos beoordeelden. Deze neutrale nummers kregen extra betekenis wanneer de proefpersonen onder invloed waren van LSD. Dit effect ebde weg wan-neer ze vervolgens ketanserine toegediend kregen.

Zelfbeeld
Met MRI-scans bekeken de onderzoekers welke plekken in het brein be-trokken waren bij de plotselinge verandering in betekenis. Ze concluderen dat het geven van betekenis, in dit geval aan liedjes, werkt via de seroto-ninereceptoren 5-HT2A en enkele gebiedjes in het midden van het brein. Dit zijn gebiedjes die ook een rol spelen bij het creren van een beeld van jezelf ten opzichte van je omgeving.

Helpen
De onderzoekers hopen dat het nieuw vergaarde inzicht in betekenisgeving mensen kan helpen met psychische problemen waarbij de verhouding tussen het ‘zelf’ en de omgeving of de betekenisgeving aan de omgeving is verstoord. Toekomstige behandelingen kunnen zich dan bijvoorbeeld richten op serotoninereceptor 5-HT2A, die hier volgens dit onderzoek een grote rol in speelt.
 

 


Door: Joris Janssen
Uit: NewScientist

 
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
 
 
 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
Veel van de artikelen die je hier leest komen uit ZINGmagazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
      
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE