HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Er zijn veelbelovende resultaten uit de eerste fase gekomen van het Music & Memory-programma, een muziektherapie waarbij demente ouderen een afspeellijst te horen krijgen met daarin favoriete muziek uit hun jongere jaren.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Music & Memory laat Muziek wonderen ver-richten

 
   
  Er zijn veelbelovende resultaten uit de eerste fase gekomen van het Music
& Memory-programma, een muziektherapie waarbij demente ouderen een afspeellijst te horen krijgen met daarin favoriete muziek uit hun jongere jaren. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eerder dat favoriete muziek-nummers diepe herinneringen kunnen oproepen die niet door dementie verloren zijn gegaan. Hierdoor worden zij in staat gesteld om opnieuw verbinding te maken met hun omgeving, doordat er naar aanleiding van deze herinne-ringen een gesprek wordt gestart. Dit blijkt ook succesvol bij mensen met vergevorderde dementie.

De medicatie en gegevens over het gedrag en de stemming van meer dan 25.000 Amerikaanse dementerende bewoners uit 196 verzorgingstehuizen werden voor het onderzoek vergeleken.
   
 
   
 

Ongeveer de helft hiervan nam deel aan het muziekprogramma en kreeg re-gelmatig een persoonlijke afspeellijst te horen van familie, bekenden of een verzorger. Hun gegevens werden vergeleken met een ongeveer even grote groep verzorgingstehuisbewoners, die niet participeerden aan het program-ma. Zo konden de effecten van de "muziektherapie" goed naar voren ko-men.

Antipsychotica
Uit de eerste fase van het onderzoek wordt nu geconcludeerd dat een aan-zienlijk deel van de deelnemers is gestopt met antipsychotica. 20,1 procent van de bewoners is hier in de periode na de invoering van het programma in 2013 mee gestopt, in vergelijking met 17,6 procent in een vergelijkbare pe-riode daarvoor. In tehuizen waar niet werd gewerkt met het programma was er geen opmerkelijke afname op te merken.

24,4 procent van de Music & Memory-deelnemers stopte na invoering van het programma met anti-angstmedicatie. Voor de invoering van het programma was dit 23,5 procent. Bij dementerenden die niet deelnamen aan het programma was er een daling op te merken; 20 procent stopte met de medicatie, voor 2013 was dit 24,8 procent.

Ook hadden de deelnemers minder last van gedragsproblemen. Voor de start van het muziekprogramma daalde dit aantal gemiddeld met 50,9 procent, na 2013 was dit 56,5 procent. Het aantal bleef min of meer gelijk in de tehuizen waar niet werd gewerkt met het programma. Bij de deelnemers werd er geen verandering opgemerkt in het humeur van de tehuisbewoners.

Loting
In de volgende fase van het onderzoek worden middels een loting andere tehuizen uitgekozen om deel te nemen aan het programma. De gegevens over medicatie, stemming en gedrag wordt dan opnieuw vergeleken met dementerenden in tehuizen die geen muziektherapie krijgen.

Het Music & Memory-programma wordt ook in Nederland uitgevoerd. De instelling traint zorgprofessionals om afspeellijsten te maken van de persoonlijke, favoriete muziek. Uit de resultaten van het programma bleek dat de deelnemers gemiddeld rustiger en socialer werden.

Uit: Nu.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE