HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Het gehoor van een 70-jarige muzikant is soms vergelijkbaar met dat van een 50-jarige die niet musiceert. Dat concluderen onderzoekers.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Musiceren is Goed voor het Gehoor

 
   
    Het gehoor van een 70-jarige
muzikant is soms vergelijkbaar
met dat van een 50-jarige die niet musiceert. Dat concluderen onder-zoekers. De wetenschappers testten het gehoor van 74 muzikan-ten en 89 mensen die nog nooit een instrument hadden bespeeld. De proefpersonen waren tussen de achttien en 91 jaar oud. De muzi-kanten speelden al sinds hun zes-tiende en oefenden nog steeds, zo is in het blad Psychology and Aging te lezen.
 


Geluidsfragmenten

Wanneer de muzikanten geluidsfragmenten te horen kregen waarin stem-men en lawaai klonken dan waren zij veel beter dan de mensen die niet musiceerden in staat om te horen wat er gezegd werd. 'We ontdekten dat musiceren bijdraagt aan een beter gehoor op latere leeftijd', stelt onder-zoeker Benjamin Zendel.

Vertraagd
Normaal gesproken gaat het gehoor op latere leeftijd vrij rap achteruit. Op zestigjarige leeftijd hoort tien tot dertig procent van de mensen minder goed. Op tachtigjarige leeftijd gaat het zelfs om zestig procent. Het onderzoek wijst erop dat muziek maken ervoor zorgt dat de achteruitgang van het gehoor vertraagd wordt.


Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen door-zoeken op één of meerdere tref-woorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitge-breide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE