HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Een nieuw onderzoek van de universiteit van Alberta bewijst maar weer eens de kracht van muziek. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat muziek ervoor kan zorgen dat kinderen tijdens een medische ingreep minder pijn ervaren.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek laat Kind minder Pijn voelen

 
   
    Een nieuw onderzoek van de uni-versiteit van Alberta bewijst maar weer eens de kracht van muziek.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat muziek ervoor kan zorgen dat kinderen tijdens een medische ingreep minder pijn ervaren. De
 

onderzoekers bestudeerden 42 kinderen, tussen de drie en elf jaar oud. Alle kinderen belandden op de spoedafdeling van een ziekenhuis en moesten aan het infuus. Een deel van de proefpersonen luisterde naar muziek terwijl het infuus werd aangebracht, de rest van de proefpersonen moest het zonder muziek doen. De onderzoekers keken ondertussen in hoeverre de kinderen overstuur waren, ook vroegen ze de kinderen naar hoeveel pijn het deed en hielden ze de hartslag van de jonge patiënten in de gaten. Bovendien vroegen ze de ouders hoe tevreden ze waren met de zorg. En ook de mensen die het infuus aanbrachten, werd gevraagd hoe goed ze het vonden gaan.

Minder pijn
'We ontdekten dat er een verschil was in de pijn die kinderen rapporteer-den,' vertelt onderzoeker Lisa Hartling. 'De kinderen in de muziekgroep hadden kort na de ingreep minder pijn.' De resultaten zijn belangrijk. 'Het afspelen van muziek voor kinderen tijdens een pijnlijke medische procedure is een goedkope en gemakkelijke ingreep in een klinische omgeving.'

Tevreden
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat ouders van kinderen in de muziek-groep meer tevreden waren over de zorg die hun kind kreeg aangeboden. De hulpverlener die het infuus aanbracht, gaf wanneer een kind naar muziek luisterde in 76 procent van de gevallen aan dat het aanbrengen van het infuus gemakkelijk ging. Bij kinderen die niet naar muziek luisterden, ging het maar in 38 procent van de gevallen gemakkelijk.

Hartling is vastbesloten om haar onderzoek voort te zetten. Er zijn namelijk nog enkele belangrijke vragen die nu nog niet te beantwoorden zijn. 'Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het brein op ver-schillende manieren reageert op muziek. Meer onderzoek omtrent hoe en waarom muziek wellicht onze aandacht afleidt van pijn kan ons op dat gebied wellicht verder helpen.'


Geschreven door: Caroline Kraaijvanger
Uit: Scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
 
 

VoicEmail

     
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE