HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Dat muziek onze stemming be´nvloedt, is al langer bekend. Onderzoek toont echter aan dat ook onze waarneming door muziek wordt bepaald.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek verandert onze Waarneming

 
   
    Dat muziek onze stemming be´n-vloedt, is al langer bekend. Onder-zoek toont echter aan dat ook onze waarneming door muziek wordt be-paald. Jacob Jolij en Maaike Meurs van de universiteit van Groningen lieten proefpersonen een opdracht uitvoeren terwijl er vrolijke of droe-vige muziek klonk. De proefper-sonen moesten op een scherm op
  zoek naar vrolijke of droevige smiley’s. De proefpersonen bleken veel ge-makkelijker vrolijke smiley’s te kunnen vinden als er vrolijke muziek klonk. Datzelfde gold voor de droevige smiley’s en muziek.

Niets te zien?
Maar het gaat nog een stapje verder. Als er geen smiley werd getoond, meenden de proefpersonen bij het luisteren naar vrolijke muziek toch vaak een vrolijke smiley te zien. En bij droevige muziek meenden de proefperso-nen in dit geval een droevige smiley te zien. De onderzoekers tonen met de experimenten aan dat de muziek grote invloed heeft op onze waarneming. Zelfs als er niets te zien is, zien mensen als ze naar vrolijke muziek luisteren vrolijke gezichten.

Verwachtingen
“Het zien van dingen die er niet zijn, is toe te schrijven aan zogenaamde top-down processen in je brein,” legt Jolij uit. “Bewuste waarneming berust voor een groot deel op die top-down processen: je brein vergelijkt voortdurend de informatie die via je ogen binnenkomt met wat verwacht wordt op grond van wat je van de wereld weet. Het resultaat van dat vergelijkingsproces is wat we uiteindelijk als werkelijkheid ervaren. Onze resultaten laten zien dat het brein die verwachtingen kennelijk niet alleen opbouwt op grond van ervaring, maar dus ook op grond van je stemming.”

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad PLoS ONE.
 

Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
 

Artikelen Aanmelden

 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!

 
 

VoicEmail

 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 

Repertoire en Meer ...

 

Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
  
 
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ÚÚn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 
 

 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE