HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Mensen met Alzheimer zijn beter in staat om verbale teksten met informatie in hun geheugen te associŽren wanneer deze teksten vergezeld gaan door muziek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek helpt AlzheimerpatiŽnt AssociŽren

 
   
    Mensen met Alzheimer zijn beter in staat om nieuwe, verbale teksten met informatie in hun geheugen te associŽren wanneer deze teksten vergezeld gaan van muziek. Dat blijkt uit onderzoek. Met de muziek associŽren de AlzheimerpatiŽnten zelfs beter dan gezonde ouderen doen, zo is op het 'news web' Science Daily te lezen. De onder-zoekers lieten AlzheimerpatiŽn-
  ten en gezonde leeftijdsgenoten naar veertig muziekjes luisteren. Twintig liedjes werden ook echt gezongen. De overige twintig bestonden uit muziek met gesproken tekst. Alle teksten werden op een scherm geprojecteerd.

Herkennen
Nadat de proefpersonen alles gehoord hadden, kregen ze de vraag of ze de liedjes al kenden. Hierbij gaven de patiŽnten met Alzheimer vaker juiste antwoorden wanneer het ging om de liedjes met gezongen tekst. 'Onze resultaten bevestigen onze hypothese dat patiŽnten met Alzheimer teksten beter herkennen wanneer deze met muziek gepresenteerd worden'. vertelt onderzoeker Brandon Ally. 'Maar gezonde ouderen hebben – in tegenstel-ling tot onze hypothese – geen baat bij de muziek.'

Brein
De resultaten suggereren dat muziek bij AlzheimerpatiŽnten heel anders binnenkomt dan bij gezonde mensen het geval is. Volgens de onderzoekers zijn de delen van het brein die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van muziek bij AlzheimerpatiŽnten in tegenstelling tot het geheugen minder door de ziekte aangetast. Vandaar dat muziek meer associaties oproept dan tekst alleen.

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten bijdragen aan nader onder-zoek. In dit onderzoek moet gezocht worden naar effectieve therapieŽn voor mensen met Alzheimer.
 

Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE