HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Cheesy pop of stevige rock? Het is niet alleen maar een kwestie van smaak. Of u nu graag luistert naar de beats van Michael Jackson of de rauwe stem van Adele: het hangt ook deels af van de economie.
 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muzieksmaak hangt af van Economisch Getij

 
   
    Cheesy pop of stevige rock? Het is niet alleen maar een kwestie van smaak. Of u nu graag luistert naar de beats van Michael Jackson of de rauwe stem van Adele: het hangt ook deels af van de economie. Want als de economie verandert, wijzigt de muzieksmaak ook. Volgens psycholoog Terry F. Pettijohn van de Coastal Carolina universiteit luisteren mensen in gezonde eco-nomieŽn naar cheesy pop. Als mensen het zwaarder hebben,
 

prefereren ze zwaardere, stevigere muziek van oudere artiesten. Muziek-smaak is meer afhankelijk van hoe mensen zich voelen, dan een bron van afleiding. “Soms willen luisteraars ontsnappen, maar meestal willen we dieper graven in wat we ervaren”, legt Pettijohn uit. Wie bijvoorbeeld pas iemand is verloren, zal de neiging hebben om naar een artiest te luisteren die over het verlies van een dierbare zingt.

Pettijohn vergeleek nummers uit de Billboard Top 100, de hitlijst in de VS, met de economische tijden. In goede jaren stonden vaker vrolijke nummers bovenaan, zoals Santana’s Smooth en Destiny’s Child’s Independent Women Part I eind jaren ’90. Andere voorbeelden zijn All Shook Up van Elvis (jaren ’50) en Like A Virgin van Madonna (jaren ’80). In het zware jaar 2001 stond Hanging By A Moment van Lifehouse op 1. Logisch, want door de aansla-gen op het World Trade Center verschoof de prioriteit bij mensen naar liefde en familie.

In 2009 stond Boom Boom Pow van de Black Eyed Peas op nummer 1. Pettijohn weet niet goed wat hij met dit nummer moet. Het is een dans-nummer, maar wel met een donkere ondertoon. De bandleden van de Black Eyed Peas zien er volwassen uit, dus het zou een teken kunnen zijn dat mensen nog niet over de crisis heen zijn.

“Hoe ouder een artiest eruit ziet, des te volwassener is zijn muziek”, zo be-schrijft Pettijohn hoe mensen denken. Mensen kijken dan voornamelijk naar de ogen. Mensen met kleine en wijze ogen, zoals Elton John, Nickelback en Roberta Flack, doen het goed in crisistijden.

 

Door: Tim Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE