HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2020
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
In de rubriek next.checkt controleert de redactie van nrc.next het waarheidsgehalte van bepaalde uitspraken. Deze keer een uitspraak van beeldend kunstenaar Mario ter Braak op Radio 4.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

'Nederland heeft bijna grootste Korendichtheid van de Wereld'.

 
   
  In de rubriek next.checkt controleert de redactie van nrc.next het waar-heidsgehalte van bepaalde uitspraken. Deze keer een uitspraak van beeldend kunstenaar Mario ter Braak op Radio 4.

Aanleiding
Beeldend kunstenaar Mario ter Braak luistert graag naar klassieke muziek als hij in zijn atelier aan het schilderen is. Dat vertelde hij half december 2015 op zaterdagochtend bij het radio 4 programma 'Een Goedemorgen Met...'. Ter Braak presenteerde twee uur lang diverse klassieke muziekstukken die passen bij zijn leven en werk. 

   
 
   
  Hij vertelde in de uitzending: 'Veel vrienden, bekenden en ook mijn vrouw zingen in een koor, zij bevestigen dat Nederland bijna de grootste koren-dichtheid heeft ter wereld.' Een NRC-lezeres – 'Ik zing zelf in een koor' – hoorde dit en vroeg zich af of dat klopt. We zochten het uit.

Waar is het op gebaseerd?
'Ik heb het weleens gehoord', antwoordt Mario ter Braak op de vraag waar hij dit weetje vandaan heeft. 'En ik zie het om me heen. Ik ken bijna geen mensen die niet in een koor zingen. Maar ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht. Gelukkig zei ik dan ook bijn de grootste korendichtheid.'

En, klopt het?
Maritte Effing van ZINGmagazine 'hoort het ook altijd'. Ze redeneert: 'Een stad als Enschede heeft al zestig koren. En in het dorp waar ik zelf vandaan kom, Wierden, zijn er ook al een stuk of tien.' Ze herinnert zich een recente studie die twee jaar duurde van de European Choral Association – Europa Cantat. Het Europese netwerk van korenorganisaties verzamelde beschik-bare data en statistieken over Europese koren en ensembles en rekende uit dat op het Europese continent, inclusief Rusland, in totaal 37 miljoen mensen in 1 miljoen koren zingen. Nederland heeft daarin een flinke bijdrage: 10,7 procent van de Nederlanders (ofwel ruim 1,7 miljoen) zingt in een koor, professioneel of als amateur. Dat is net iets minder dan Oostenrijk; daar is 11 procent van de bevolking koorzanger. De onderzoekers concluderen dat Nederland inderdaad bij de landen hoort met de hoogste deelname aan koren.

 

  Ze houden wel een slag om de arm omdat de bronnen die per land zijn gebruikt, sterk van elkaar verschillen, en van sommige landen zoals Portugal en Griekenland hebben ze helemaal geen data. 'Maar dat zijn geen landen waar we een vergelijk-baar actief koorleven zien', zegt Daphne Wassink, vicevoorzitter van Europa Cantat, en zelf een groot
 

korenliefhebber. Maar wereldwijde cijfers heeft Europa Cantat niet. Wassink denkt dat er wel andere landen zijn met een hoge korendeelname: 'Misschien verwacht je het niet, maar de Filippijnen staan ook bekend om hun goede koren. In Zuid-Afrika zingen mensen ook graag samen; in de kerk, aan de universiteit en vanuit hun volkstradities. En in Amerika wordt er in de kerk en aan universiteiten veel in koren gezongen. '

Verenigde Staten
Naar het koorleven in de Verenigde Staten is wel onderzoek gedaan door korenorganisatie Chorus America. Daaruit blijkt dat ruim 42 miljoen Amerika-nen in een koor zingen – zo rond de 14 procent van de bevolking. Drie pro-cent meer dan Nederland. Daphne Wassink 'gelooft het meteen'. Toch zegt ze dat Neder-land wereldwijd bekendstaat om zijn zeer diverse koorleven. 'Nergens zijn zoveel uitvoeringen met Pasen van de Matthus Passion, als bij ons. En tegelijkertijd ontstaan steeds meer koren buiten de kerk en hoor je invloeden uit pop, jazz en wereldmuziek.'

Conclusie
Uit een groot onderzoek naar koren op het Europees continent (inclusief Rusland) blijkt dat Nederland samen met Oostenrijk het hoogste percentage koorzangers en zangeressen heeft. Tot zover klopt de bewering van Mario ter Braak dat Nederland bijna de hoogste korendichtheid heeft. Maar niet ter wereld: alleen al Amerika scoort hoger. Hoewel alle kenners het er over eens zijn dat Nederland een rijk koorleven kent, beoordelen we de stelling daarom toch als onwaar.

Door: Lenny Gerdes, next.check
 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
 
 
 
 

ZINGmagazine

 
     
   
     
 
ZINGmagazine is ht tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het po-dium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten en zangdocenten.
Meer ...
 
      
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE