HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Koorleden stemmen niet alleen hun klanken op elkaar af: ook hun hartslag loopt synchroon aan de hartslag van andere koorleden.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ook het Hart zingt in koor: Koorleden stemmen Hartslag op elkaar af

 
   
 
 


Koorleden stemmen niet alleen hun klanken op elkaar af: ook hun hartslag loopt synchroon aan de hartslag van andere koorleden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

De onderzoekers verzamelden vijftien scholieren en gaven ze de opdracht om verschillende zangoefeningen te doen. Zo moesten de scholieren samen neuriŽn, een bekende hymne zingen en een traag mantra ten gehore brengen. Terwijl ‘het koor’ deze oefeningen deed, werd de hartslag van de proefpersonen gemeten.

Hartslag
Uit het onderzoek blijkt dat de hartslag van de proefpersonen zodra ze samen gingen zingen of neuriŽn synchroon ging lopen. De hartslag van de koorleden ging dus ook ‘in koor’ omhoog en omlaag. Hoe dat kan? Het heeft alles te maken met de melodie en structuur van het lied dat de koorleden zingen. Die melodie en structuur houdt verband met de activiteit van het hart van een koorlid. Wanneer meerdere mensen samen zingen, gaat ook hun hart zich op dezelfde manier gedragen. “Zingen heeft invloed op de activiteit van de zogenoemde nervus vagus (de tiende hersenzenuw, red.) die weer betrokken is bij onze emoties en onze communicatie met anderen en die bijvoorbeeld invloed heeft op ons timbre,” vertelt onderzoeker BjŲrn Vickhoff.

Gezond
Koorleden beweren vaak dat zingen in een koor goed is voor hun gezond-heid en gevoel van welzijn. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat daar een kern van waarheid in zit. “Onze hypothese is dat zingen een vorm van gecontroleerde ademhaling is (…) Liedjes met lange zinnen hebben het-zelfde effect als ademhalingsoefeningen tijdens yoga. In andere woorden: door liederen kunnen we een bepaalde controle over onze mentale toestand krijgen.”

Uit eerder onderzoek bleek al dat spierbewegingen in een groot deel van het lichaam en bepaalde neurale activiteiten van meerdere mensen synchroon gaan lopen wanneer ze samen zingen. “Nu weten we dat dit ook voor het hart geldt.”
 

Geschreven door Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op ťťn of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE