HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Een Canadees onderzoek dat laat zien dat mensen die een muziek-instrument bespelen sneller reageren dan mensen die dat niet doen, kan implicaties hebben voor ouderen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ouderen kunnen Baat hebben bij Muzieklessen

 
   
    Een Canadees onderzoek dat laat zien dat mensen die een muziek-instrument bespelen sneller rea-geren dan mensen die dat niet doen, kan implicaties hebben voor ouderen. Bij ouderdom kan het reactievermogen afnemen. Om dat tegen te gaan, zegt onderzoeker Simon Landry, zou het helpen om
 

een instrument te bespelen of muzieklessen te volgen. Bespeel je een muziekinstrument? Dan is je reactietijd sneller! Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat met name implicaties kan hebben voor de ouderen van dagen.

Onderzoekers verzamelden zestien muzikanten en negentien niet-muzikanten en zetten ze aan een tafel. De ene hand rustte op een appa-raatje dat zo af en toe trilde. De andere hand rustte op een computermuis. Tevens stond in de kamer een geluidsbox. De proefpersonen kregen de opdracht om op de muis te tikken wanneer ze een trilling voelde of een geluid hoorden uit de box of wanneer ze zowel een trilling voelden als een geluid hoorden. Uit het onderzoek blijkt dat de muzikanten op alle prikkels sneller reageerden dan niet-muzikanten. “Het onderzoek suggereert voor het eerst dat langdurige muzikale training de reactietijd na een niet met muziek samenhangende auditieve, bij aanraking waarneembare en multi-zintuiglijke prikkel verkort,” aldus onderzoeker Simon Landry. Hij wijst er daarbij op dat alle muzikanten die aan het onderzoek deelnamen tussen hun derde en tiende levensjaar waren begonnen met het bespelen van een instrument en al minstens zeven jaar muziekles volgden.

Het onderzoek heeft met name implicaties voor ouderen, denkt Landry. “Hoe meer we weten over de invloed die muziek op heel basale zintuiglijke processen heeft, hoe meer we muzieklessen kunnen toepassen bij mensen met een langere reactietijd. Wanneer mensen bijvoorbeeld ouder worden, wordt hun reactietijd langer. Dus als we weten dat het bespelen van een muziekinstrument hun reactietijd verkort, dan kan het bespelen van een instrument helpen.”
 

  Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: Scientas.nl
 
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ... 
 
     
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE