HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
We kijken en we luisteren – en meestal in dezelfde richting. Onze trommelvliezen blijken namelijk ons gehoor te sturen in de richting waarin we kijken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Onze Trommelvliezen Reageren op onze Oog-bewegingen

 
   
 
  Beeld: Travis Isaacs, Flickr
   
 

Trommelvliezen en oogbewegingen
We kijken en we luisteren – en meestal in dezelfde richting. Onze trommel-vliezen blijken namelijk ons gehoor te sturen in de richting waarin we kijken. Waarom dit gebeurt is nog niet zeker, maar mogelijk verheldert het welke objecten verantwoordelijk zijn voor het maken van een geluid.

Saccades
Jennifer Groh van de Duke universiteit in de Verenigde Staten plaatste samen met haar team microfoontjes in de oren van zestien deelnemers. Daarmee bestudeerden zij hoe oogbewegingen het trommelvlies veran-deren. Al merk je het zelf niet, je oog maakt een aantal sprongen per seconde. Met deze saccades scan je de omgeving.

Het team ontdekte drukverschillen in de gehoorgang. Waarschijnlijk ver-oorzaakten spiertjes in het middenoor de drukverschillen door aan het trommelvlies te trekken. Het lijkt erop dat wanneer je naar links kijkt, de spieren in het linkeroor het trommelvlies naar binnen trekken. In het rechteroor duwen ze juist het trommelvlies wat naar buiten. Zo schommelen de trommelvliezen heen en weer terwijl de ogen saccades maken.

Schommelende trommelvliezen
Het geschommel van de trommelvliezen begint zelfs tien milliseconden eerder dan de oogsprongen. En het hield een paar tientallen milliseconden aan nadat de saccades eindigden.

‘We denken dat nog vrdat de oogbeweging start, de hersenen een sig-naal sturen naar de oren om door te geven dat ze de ogen opdracht hebben gegeven om bijvoorbeeld twaalf graden naar links te draaien’, zegt Groh. De reactie van de trommelvliezen bereidt ons mogelijk voor op geluid vanuit een bepaalde richting.

'Nooit eerder is aangetoond dat oogbewegingen de positie van de trommel-vliezen benvloeden', zegt Dave Bulkin van de Cornell universiteit in de staat New York.

'Het is niet duidelijk hoe ons gehoor verandert door het geschommel van de trommelvliezen', zegt Groh. 'Mogelijk helpen de synchrone bewegingen van de oren en ogen, de hersenen om chocola te maken van wat we horen en zien.'.

Gehoortoestellen
'Deze ontdekking is belangrijk voor de ontwikkeling van gehoortoestellen. Nu versterken gehoorapparaten alle geluiden in dezelfde mate, on-afhankelijk van waar ze vandaan komen. In een druk restaurant kunnen personen met een goed gehoor de aandacht richten op de stem van hun gesprekspartner, terwijl ze het gesprek van de tafel ernaast negeren', zegt Groh. ‘Een apparaatje dat afleest waar de ogen heen bewegen en alleen de geluiden uit die richting versterkt, zou een uitkomst bieden aan slecht-horenden in zo’n situatie.’

Door Aylin Woodward
Uit: NewScientist.nl
 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen door-zoeken op n of meerdere tref-woorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitge-breide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE