HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Had u zich nog zo voorgenomen om die nieuwe cd niet te kopen en staat ‘ie nu toch in de kast? U kunt er niets aan doen, zo suggereert nieuw onderzoek. Het is de schuld van uw brein, of – preciezer gezegd – van uw aanliggende kern.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Brein wordt Blij van nieuw Liedje

 
   
    Had u zich nog zo voorgenomen om die nieuwe cd niet te kopen en staat ‘ie nu toch in de kast? U kunt er niets aan doen, zo suggereert nieuw onderzoek. Het is de schuld van uw brein, of – preciezer gezegd – van uw aanliggende kern. Wetenschap-pers van McGill University lieten proefpersonen een stukje muziek horen dat deze nog nooit gehoord
 

hadden. Vervolgens keken ze wat er in het brein gebeurde en of die her-senactiviteit gebruikt kon worden om te voorspellen of de proefpersonen een cd waar dit lied op stond, zouden kopen.

Aanliggende kern
“Wanneer mensen naar een muziekstuk luisteren dat ze nog nooit eerder hebben gehoord, dan kan de activiteit in één deel van het brein op betrouw-bare en consistente wijze voorspellen of zij het mooi vinden en willen ko-pen,” vertelt onderzoeker Valorie Salimpoor. Het deel van het brein waar zij naar verwijst, is de aanliggende kern, het deel van het brein dat betrokken is bij het vormen van bepaalde verwachtingen.

Vervulde verwachtingen
Wij mensen vormen voortdurend bepaalde verwachtingen en wanneer deze vervuld of overtroffen worden, geeft ons dat een goed gevoel (een beloning). Maar die verwachtingen hebben eigenlijk altijd te maken met over-leven en betreffen bijvoorbeeld voedsel en seks. Wetenschappers tonen met dit onderzoek aan dat we ook verwachtingen hebben wanneer we met abstractere prikkels zoals muziek bezig zijn. Ook bewijst het dat we zelfs verwachtingen hebben wanneer die prikkels helemaal nieuw voor ons zijn.

Goed gevoel
“Wat muziek emotioneel zo krachtig maakt, is de creatie van verwachtin-gen,” stelt Salimpoor. Op basis van muziek die we eerder hebben gehoord,

 

hebben we bepaalde verwachtingen van de muziek die we gaan horen. Als die verwachtingen vervuld of overtroffen worden, geeft ons dat een goed gevoel.“Activiteit in de aanleggende kern is een indicatie dat verwachtingen vervuld of zelfs meer dan vervuld zijn en in onze studie ontdekten we dat hoe meer activiteit

 
  we in dit deel van het brein zien terwijl mensen naar muziek luisteren, hoe meer geld deze mensen willen spenderen.”

Auditieve cortex
Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat de aanliggende kern niet alleen ‘werkt’, maar contact zoekt met de auditieve cortex. Dit deel van het brein slaat informatie over geluiden en muziek op. Naarmate een muziekstuk de verwachtingen sterker oversteeg, werd ook de interactie tussen de auditieve cortex en de aanliggende kern sterker. En dat gold niet alleen voor de auditieve cortex en de aanliggende kern. De aanliggende kern ging ook de interactie aan met andere delen van het brein die betrokken zijn bij het herkennen van ingewikkelde patronen en een bepaalde (emotionele) waarde hechten aan bepaalde prikkels. Hieruit kunnen we afleiden dat het brein een bepaalde waarde toekent aan muziek. En daarvoor gebruikt het brein geavanceerde delen van de hersenen die alleen wij mensen hebben. Dat kan mogelijk verklaren waarom alleen mensen muziek lijken te waar-deren. “Muziek bestaat uit een serie geluiden die op zichzelf geen waarde hebben, maar wanneer we ze samen horen toch belonend kunnen werken,” vertelt onderzoeker Robert Zatorre.
 

Door: Caroline Kraaijvanger
Uit: scientias.nl

 
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
     
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
 
 
 
      
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE