HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Dissonante klanken of wanklanken (klanken die niet goed bij elkaar lijken te passen) raken mensen sterk. Wetenschappers weten nu hoe dat komt: ze halen het dier in mensen boven.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Dissonante Muziek brengt Beest in u naar boven

 
   
    Dissonante klanken of wanklanken (klanken die niet goed bij elkaar lij-ken te passen) raken mensen sterk. Wetenschappers weten nu hoe dat komt: ze halen het dier in mensen boven. Mensen die niet zo heel veel verstand hebben van muziek ver-warren dissonante muziek soms met ‘valse muziek’. Maar dat is on-terecht. Dissonante muziek is niet
  vals, maar de klanken die in de muziek samenvallen zijn niet zo welluidend. Een mooi en bekend voorbeeld is de muziek in de douchescène van de film Psycho of het liedje ‘The Star-Spangled Banner’ van Jimi Hendrix.

Muziekstuk
De onderzoekers componeerden een aantal muziekstukken die tien secon-den duurden. Sommige muziekstukjes waren neutraal en riepen geen emoties op. Ook veranderde de muziek niet plots radicaal: de muziek werd niet verstoord en het tempo en de toonhoogte bleven hetzelfde (beluister hier een voorbeeld). Andere muziekstukjes begonnen op diezelfde manier (rustig, neutraal) maar werden dan plots verstoord (beluister hier een voorbeeld). Proefpersonen beoordeelden de muziekstukjes en moesten aangeven hoe opwindend ze de muziek vonden en welke emoties de muziek opriep (positief of negatief). Wanneer de muziek verstoord werd, vonden mensen deze opwindender, ook gaven ze in dat geval vaker aan dat de muziek negatieve emoties opriep.

Effect
Waarom heeft die dissonante muziek dat effect? De onderzoekers vermoe-den dat er sterke overeenkomsten zijn tussen dissonante muziek en dieren in nood. “Muziek die geluidskenmerken deelt met de kreten van dieren in nood grijpt de aandacht van mensen en is op een unieke manier opwin-dend,” concludeert onderzoeker Daniel Blumstein. “Deze studie helpt ons verklaren waarom een verstoring van rock and roll mensen zo opwindt: het brengt het dier in ze naar buiten,” voegt onderzoeker Greg Bryant toe.

Evolutie
“Componisten weten intuïtief welke geluiden ons bang maken, maar weten niet goed waarom. Wat ze zich meestal niet realiseren is dat ze daarbij gebruik maken van onze geëvolueerde neiging om opgewonden te raken en negatieve emoties tentoon te spreiden wanneer we bepaalde geluiden horen.” Overigens wil niet zeggen dat alle dissonante muziek dit effect heeft op mensen. Wanneer de muziek vergezeld gaat door beelden die geen emotie oproepen (bijvoorbeeld iemand die koffie drinkt) dan was de muziek niet zo opwindend. Wel gaven de proefpersonen nog steeds aan de beelden negatiever te vinden dan wanneer deze niet vergezeld gingen door de muziek. Dat is te lezen in het blad Biology Letters.

Uit eerder onderzoek bleek dat noodkreten ervoor zorgen dat de hartslag van dieren stijgt. Of dat ook het geval is wanneer mensen dissonante muziek horen, is nog onduidelijk. Dat hopen de onderzoekers nog uit te gaan zoeken.

Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden.Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 
 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!

 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
    
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE