HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Veel koren registreren hun concerten zelf, om er van te leren. Sommige koren gaan verder en roepen voor hun cd- of dvd-opname de hulp in van een professioneel productiebedrijf. Duurder, maar ook beter. Welke hobbels moet je in dat geval nemen?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Een dvd van je koor maken: Professionele aanpak loont de moeite

 
 
Amateurkoren hebben vaak geen idee waaraan ze beginnen,’ zegt Hans Schiessl, algemeen directeur van het audiovisuele productiebedrijf Lighthouse Media. ‘Ze willen bijvoorbeeld een dvd maken van een statisch concert waarbij visueel gezien niets opwindends gebeurt. Alleen met het argument dat de cd uit is en de dvd de toekomst heeft.’ Daarom wil hij met nadruk zeggen: weet als koor drommels goed wat je wil en kom dan pas bij ons kijken. Als het zover is gaat Schiessl eerst voorzichtig aftasten wat de pretenties, wensen en zeker ook het budget van het koor precies zijn. Een hamvraag is: wanneer moet een koor wel of niet een professioneel bedrijf inhuren? Hans Schiessl: ‘Het koor moet allereerst over een stevig budget beschikken. Maar het belangrijkste criterium is toch dat de cd of dvd in de winkel verkocht moet kunnen worden. Wij adviseren ook over de verkoop-prijs. Sommige koren houden er een paar duizend euro aan over. Zo’n koor moet een zeker niveau hebben en vanuit een stevige ambitie de verkoop goed regelen.’ Hij adviseert negatief als koren alleen een opname voor hun eigen leden of achterban willen maken. Daarvoor is een professionele opname te duur.

Vuistregel: dvd vijf keer zo duur
Veel koren willen in eerste instantie een dvd maken. Vuistregel is dat dit vijf keer zo duur is als een cd. Uiteindelijk kiest maar tien procent voor een dvd-registratie. Heel belangrijk is te weten op welke plek je opnamen wilt maken. Het kan zijn dat je - in verband met de galmtijden en de klankkleur - de akoestiek van bijvoorbeeld een kerk nodig hebt of juist van een concertzaal. Bij een cd werkt een studioregistratie meestal het beste. Hans Schiessl: ‘De fijnafstemming en het uitmixen gebeuren in de studio natuurlijk veel beter omdat je daar alle softwareapparatuur bij de hand hebt. Bij registraties ‘buitenshuis’ doe je dat in de opnamewagen. Daar is de afluistering niet optimaal.’Er zijn productiebedrijven die een koor willen matsen door voor een paar honderd euro per dag te komen opnemen. Hans Schiessl: ‘Dan komt er één man met een paar microfoons. Die registreert alleen maar. That’s it’. Hij maakt duidelijk dat je veel meer nodig hebt: begeleiding van het hele project met raad en daad, van begin tot eind. Je hebt bijvoorbeeld een draaiboek nodig om te weten hoe en wanneer er opgenomen gaat worden. ‘En het is zeer nuttig wanneer er behalve een professionele opnametechnicus ook een regisseur aanwezig is. Die kan het contact tussen de dirigent en de opnametechnicus onderhouden. Elke onzuiverheid kan er dan op tijd worden uitgehaald. Inclusief alle piepjes en kraakjes. Dan weet je achter de knoppen al hoe het straks op cd klinkt.’

De productie van een dvd is veel complexer omdat je film, geluid en tekst tot één geheel moet smeden. De opnamen gebeuren praktisch alleen op locatie. Het productiebedrijf van Schiessl huurt in dat geval een regiewagen in plus vier specialisten: twee opnametechnici, voor het beeld en het geluid en twee dito regisseurs. Want ook de audio-opname moet goed worden. Er wordt van meerdere professionele camera’s gebruik gemaakt: een vaste en een verplaatsbare camera, plus een camera die ergens hangt of op rails is gezet. Live cameraregie bepaalt mede de dynamiek van de film: de regisseur kan schakelen van het ene shot naar het andere. De belichting moet in orde zijn en een choreograaf draagt zorg voor het scenario. Want er gebeurt heel wat. Het koor moet uitstraling hebben, dus kleding en make-up zijn erg belangrijk. Een draaiboek maakt dat alles op tijd en synchroon verloopt. Kortom, een goede dvd maken kost heel veel geld. Té veel voor de meeste koren.

Leren van je fouten
Een koor dat daar niet voor terugschrok is het Bommels Pop- & Rockkoor uit Zaltbommel. Over het aantal sponsors heeft het koor niet te klagen. ‘We willen hun via deze dvd laten zien wat we presteren en tonen dat er veel mensen op afkomen’, zegt Maryke Drost van de PR-commissie van het koor. Toch doet ook dit koor het in de eerste plaats voor zichzelf. Ron Amorij, secretaris: ‘Omdat je jezelf nooit ziet, en om anderen te laten zien wat je kunt. Rijk hoeven we er niet van te worden. We verkopen de dvd’s tegen kostprijs.’ In zijn relatief korte bestaan werkt het koor nu aan zijn tweede grote muziektheaterproductie, op te voeren in het voorjaar van 2006 in de plaatselijke schouwburg. De eerste productie uit 2004 werd in diezelfde schouwburg op dvd vastgelegd: Bommel.kom. Die ging over de invloed die een teveel aan communicatie op de kwaliteit van leven heeft. Al met al is er een dvd uit voortgekomen die het aanzien waard is. Maar er zijn beginnersfouten gemaakt die - voor wie eenmaal door ervaring wijs is geworden - vermijdbaar zijn. Maryke Drost: ‘Toen alles al gefilmd was confronteerde de producent ons er plotseling mee dat hij in de film had moeten knippen. We hadden het verkeerde opnameschijfje gekozen: een dvd 5 met 4,7 gigabyte opslagcapaciteit, voldoende voor slechts één uur film van hoge kwaliteit. Wisten wij veel! Doodzonde, want veel mooie scènes zijn daardoor weggevallen. De volgende keer kiezen we dus voor de dvd 9 met twee keer zoveel opslagcapaciteit. Zo hebben we ook ruimte om ‘The making of’ op dvd te zetten.’

Quitte spelen
Maryke Drost: ‘Veel moet anders de volgende keer. Bij Bommel.kom was er geen draaiboek. Dat heeft erg veel problemen veroorzaakt. Verder hebben we een nieuwe regisseuse gevraagd, want in principe zoeken we voor elke productie iemand anders. We willen met drie kwalitatief goede camera’s gaan werken; één vaste en twee losse camera’s. De vorige camera’s hadden veel beperkingen. Verder willen we met onze eigen minidisk een extra geluidsspoor tijdens de opnamen mee laten lopen. De vorige keer hadden we de pech dat er iets mis ging met het geluid en hadden we geen reserve-opname.’ Ron Amorij vult aan: ‘Ook de belichting moet veel beter. De schouwburg kent een aantal donkere hoekjes waar extra belichting nodig is. Daardoor waren sommige beelden te rood gekleurd.’
Al met al heeft de dvd van Bommel.kom ongeveer drieduizend euro gekost. Ook voor de nieuwe dvd wil het koor daarop uitkomen. Ron Amorij: ‘Ons uitgangspunt is dat we quitte spelen. Dat is tot nu toe gelukt. Na het grote optreden gaan we een deel van de kosten terughalen door betaalde optredens te verzorgen. Op festivals en bij bedrijven.’ Het nieuwe programma van het Bommels Pop- & Rockkoor gaat over de vier elementen water, aarde, lucht en vuur. Vlam in de pan!

Stappenplan voor het laten maken van een professionele opname

1. Zoek een productiebedrijf op het internet. Gebruik de zoekterm ‘cd- of dvd-productiebedrijf’;
2. Zoek contact met een bedrijf en vraag of het kan adviseren over een te starten productie. Bespreek zoveel mogelijk details:
• samenstelling van het koor
• doel van de productie
• live-opname of studiowerk
• opnamelocatie
• begin en eind van de productie
• opname-ervaring
• repertoire
• wil je met de opname geld verdienen of is het voor eigen gebruik
• alleen bij dvd: belichtingsvragen en specifieke kleurstellingen
3. Bezoek minimaal twee productiebedrijven en maak een vrijblijvende afspraak om details te bespreken;
4. Vraag een offerte aan bij minimaal drie productiebedrijven;
5. Wees goed op de hoogte van uw financiële mogelijkheden en beperkingen;
6. Houd bij de planning van het project veelvuldig contact met het productiebedrijf. Zo blijf je goed op de hoogte;
7. Zorg tijdens de opnamen voor één vaste aanspreekpersoon voor het productiebedrijf;
8. Houd na de opnamen contact met de producent om invloed uit te oefenen op de kwaliteit van het eindproduct. Je heb er recht op;
9. Na het project volgt de aflevering en facturering. Zorg dat je de producten bij aflevering controleert op fouten. Ben je niet tevreden, trek dan meteen aan de bel.

Wat kost een cd
Opname audio: 500 euro
Regie geluid: Afhankelijk van regisseur.
Losse regisseur: 50 euro per uur
Cd- of dvd-editing en mixage, mastering: 25 à 45 euro per uur
Huur opnameruimte of gebruik studio: 500 euro
Standaard cd in Jewelcase met eenvoudig boekje en opdruk: 1,5 euro per stuk.
Een cd-glassmaster (moederopname): rond de 275 euro.
Stemra (Buma is voor uitzendrechten) www.bumastemra.nl

Wat kost een dvd
Opname audio: 500 euro
Regie gelui:d Afhankelijk van regisseur.
Losse regisseur: 50 euro per uur
Opname beeld, twee camera’s: 1.500 euro
Regiewagen, cameraregie en regisseur: 3.500 euro
Cd- of dvd-editing en mixage, mastering: 45 euro per uur
Huur opnameruimte of gebruik studio: 500 euro
Belichting, afhankelijk van wensen en locatie: van 300 tot 3.000 euro
Standaard dvd in dvd-case: 3 euro per stuk.
Een dvd-glassmaster: rond de 550 euro
Stemra (Buma is voor uitzendrechten) www.bumastemra.nl

Prijzen per dag (gebaseerd op de huidige marktprijzen
voor professionele producties), exclusief BTW (19%).

Bron: Zing Magazine 5 november/december 2005
door René Brant

 
 
 

Zing Magazine

 
     
   
     
 
Het artikel dat je hier leest komt uit Zing Magazine, een tijdschrift voor iedereen die van zingen houdt. Van koorzangers en -zangeressen, tot duo en grootkoor, van smartlap tot oratorium; voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten.
Meer ...
 
    
 
 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op één of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
   
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
   
 
 
 

VoicEmail

 
 
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
    
 
 
   
     
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE