HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Ritmegevoel is aangeboren en iedereen heeft het. Menselijk ritme-
vermogen is al direct compleet aanwezig bij pasgeboren kinderen.
 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Ritmegevoel is Aangeboren

 
   
    Menselijk ritmevermogen is al direct compleet aanwezig bij pasgeboren kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat online gepubliceerd werd door The Proceedings of the National Acade-my of Sciences. Alle mensen ter wereld hebben ritmegevoel. Zelfs de mensen die lijden aan amusia, het
 

onvermogen om melodien van elkaar te onderscheiden, kunnen aardig meetikken met een liedje. Het vermogen is waarschijnlijk de basis van het menselijk muzikaal gevoel en het vermogen om samen te dansen. Dieren dansen altijd alleen. Alleen bepaalde kikkers kwaken ritmisch samen. Maar is dat menselijk ritmevermogen (deels) aangeleerd of al direct compleet aan-wezig bij pasgeboren kinderen? Dat was lang een wetenschappelijke kwestie. Het antwoord is nu bekend: geheel aangeboren.

Aanvoelen van afwijking
Want nu hebben onderzoekers onder leiding van de Hongaar Istvn Winkler en de Nederlander Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam) ontdekt dat pasgeboren kinderen al in hun eerste dagen in de wereld feilloos afwijkin-gen in een standaard rockritme kunnen opmerken. Dat kunnen aanvoelen van die afwijking is de essentie van ritmegevoel en daarin weken de pre-staties van de piepjonge zuigelingen dus niet af van die van volwassenen. Er waren wel eerder ritmische prestaties bij baby’s gevonden, maar nooit was het bekeken bij zulke jonge kinderen. Het onderzoek werd verricht bij 14 slapende baby’s op de kraamafdeling van de Semmelweis Universiteit.
Zij werden voorzien van drie elektroden op het hoofd en ook eentje op hun neus, voor de standaard nulmeting. Op de oren kwam een koptelefoon waarop de onderzoekers - met toestemming van de ouders en in aanwezig-heid van de moeder - 1530 keer een kort slagwerkritme (uitgevoerd op bas, snaredrum en dubbele bekken) lieten horen, in vijf kleine variaties. En va-riatie was het complete ritme, in drie andere was een onbenadrukte slag weggelaten en in de vijfde was de beat zelf weggelaten: de meest bena-drukte slag aan het begin van de maat. Zoiets klinkt als een luide stilte en trekt in de muziek altijd de aandacht. Uit het EEG bleek dat het brein van de slapende baby’s precies zo reageerde als het brein van volwassenen die aan dezelfde proef werden onderworpen: met een elektrisch negatieve piek na 150 250 ms, de mismatch negativity, het teken van verrassing. Als zelfs bij slapende pasgeborenen zo’n verrassingspiekje wordt opgewekt door een ontbrekende beat en niet door het weglaten van onbelangrijke slagen, dan moet ritmegevoel dus wel aangeboren zijn. Maar wat betekent dat voor muzikaliteit?

Tonaal begaafd
Pasgeboren baby’s zijn ook al tonaal begaafd. Ze herkennen bijvoorbeeld het verschil tussen klein en grote intervallen en kunnen horen of een interval omhoog of omlaag gaat. Dat was al eens vastgesteld en het Hongaarse team in het Semmelweisziekenhuis heeft het nu weer op vergelijkbare wijze als vastgesteld met de ritmes, zo schrijven ze in een artikel dat op 9 januari online gepubliceerd werd door het tijdschrift Clinical Neurophysiology (artic-le in press). Maar toch concluderen Winkler en Honing niet dat muzikaliteit dus aangeboren is bij de mens en dus zelfs een evolutionair nuttige rol kan hebben gespeeld. Want ritmegevoel en toongevoel zijn ook belangrijk voor taal. Misschien is muziek dus maar een bijeffect van die voor taal ontstane vermogens.

Uit: NRC Handelsblad 30 juli 2009

 

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
 
 
Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

     
   
     
  Multi Mix Music biedt u een zeer uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...  
 
 
 

VoicEmail

     
 
VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE