HOME  |  WEGWIJZER   |   CONTACT   |   MIJN GEGEVENS   |   ZOEKEN

INLOGGEN   |   WORD GRATIS LID!

  • SuperVoices 2019
  • VoicEmail
 
 
   
       
 

   HOTLINKS

VOCAL PLAZA! - LEESTAFEL

 
Nieuw onderzoek wijst erop dat musiceren een gunstige invloed kan hebben op het verouderingsproces.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zing mee met SuperVoices
ZinGdex
Zing.nl LedenService
Vocale abonnementen
Koorarrangementen
   

Muziek Benvloedt ons Verouderingsproces

 
   
    Nieuw onderzoek wijst erop dat musiceren een gunstige invloed
kan hebben op het verouderings-proces. Dat schrijven wetenschap-pers in het blad Neurobiology of Aging. Ze baseren hun conclusies op experimenten met jonge en oude muzikanten en mensen die nog maar enkele jaren of nog nooit musiceerden.
 


Experiment
De proefpersonen kregen spraak te horen en de onderzoekers keken hoe (snel) hun brein daar op reageerde. Er bleken grote verschillen te zijn tussen muzikanten en mensen die nog nooit gemusiceerd hadden. “De oudere muzikanten deden het niet alleen beter dan hun leeftijdsgenoten die nog nooit gemusiceerd hadden, ze verwerkten de prikkel tevens net zo snel en accuraat als de jongere mensen die nog nooit gemusiceerd hadden”, vertelt onderzoeker Nina Kraus van de Northwestern University.

Zenuwstelsel
Het onderzoek wijst erop dat een leven lang musiceren een grote invloed heeft op de manier waarop ons zenuwstelsel functioneert en dat het zenuwstelsel bijvoorbeeld beter in staat is om geluiden (spraak) te verwerken. En dat is niet helemaal nieuw. Onlangs schreven wetenschappers ook al dat musiceren goed is voor het gehoor.

Training
Samen met eerdere studies wijst dit onderzoek erop dat muziek invloed heeft op de manier waarop wij spraak verwerken. En de onderzoekers hebben goede hoop dat ook oudere mensen die nog nooit gemusiceerd hebben baat kunnen hebben bij dit onderzoek. Wellicht kan een intensieve muzikale training op latere leeftijd er alsnog voor zorgen dat ze spraak beter kunnen verwerken en dus beter kunnen communiceren in omstandigheden waar ze anders moeite mee zouden hebben (denk aan een lawaaiige omgeving waar iedereen door elkaar praat).

Hoewel nader onderzoek nog nodig is, kan er in ieder geval wel geconcludeerd worden dat muziek iets met mensen doet. Niet alleen op emotioneel, maar ook op biologisch niveau.

Uit: scientias.nl

 
  
 

Artikelen Zoeken

 
 
De artikelen zijn gerangschikt onder een aantal rubrieken. Die rubrieken vindt u in het menu en op de index-pagina.
 
U kunt  ook op trefwoord zoeken. Hieronder kunt u de artikelen doorzoeken op n of meerdere trefwoorden. Scheid trefwoorden met een spatie!
 

 

 

 
 

Artikelen Aanmelden

 
     
  Heeft u zelf interessante artikelen geschreven over zingen of kent u artikelen over zingen die u voor deze rubriek wilt aanmelden, laat het ons dan hier weten!  
 
 
 
 

VoicEmail

 
     
  VoicEmail is de gratis e-mail nieuws-brief van Zing.nl met het laatste nieuws over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk hier de laatste editie. Deze nieuwsbrief wordt maandelijks aan ruim 17.500 zang-liefhebbers toegezonden. 
Neem een gratis abonnement ...
 
 
 
 
   
 
 
 
 

Repertoire en Meer ...

 
       
 
 
Multi Mix Music biedt u een uitgebreide collectie aan eigentijds en klassiek repertoire. Maar u kunt ook bij ons terecht voor Tipboeken, CD-consultancy en nog veel meer ...
v   
 
 
  ©  Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd
© ZING.NL -

TERUG NAAR PAGINA-TOP   |   PRINT PAGINA

Design: IMAE INFORMATIE INNOVATIE